Brendan Kiely: Zimní evangelium

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Prozaická prvotina amerického autora je příběhem šestnáctiletého mladíka, který se stane jednou z obětí sexualního zneužívání ze strany představitele katolické církve. Autor byl hostem letošního Meltigpotu, diskuzí v rámci Colours of Ostrava.

Další články

TV Kosmas

Petr Fischer, šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava, o zkušenostech z nové Vltavy, hlavně té literární

Za šéfredaktorem Českého rozhlasu - Vltava Petrem Fischerem jsme se už pár měsíců chystali. Hlavně kvůli novému vysílacímu schématu stanice, který byl na první poslech na české poměry sympaticky rázný a odvážný. Když už jsme měli natočeno, najednou koukáme, že to začalo kolem Vltavy nečekaně bublat. Takže: měli jsme natočeno před tou pseudo-porno-kauzou a náš mravní život trpí nestydatostí některých lidí - ale lidi v Českém rozhlasu Vltava to nejsou.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

James Kakalios: Fyzika superhrdinů

Dalším z hostů letošního Meltigpotu, diskusního fóra při Colours of Ostrava, je americký profesor fyziky James Kakalios. Ten vysvětluje fyziku na komiksových figurkách a akcích a dnes, 20. 7. , vystoupí na KOSMAS/Argo stage od 17:15. A před ním ještě shakespearologové porf. Hilský a prof. Shapiro a vítěz letošní Litery za prózu Josef Pánek.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

James Kirchick: Konec Evropy

"Myslím, že Evropa je mnohem ohroženější. Americká demokracie je velmi silná, máme nejstarší ústavní demokracii na světě a vidíte to i u prezidenta Trumpa. Proti tomu, co dělá, se vždycky postaví nějaký odpor, média, soudy, různé instituce, veřejnost, občanská společnost, jeho vlastní strana se mu někdy postaví. Čili, o budoucnost amerického demokratického projektu nemám zas tak velké obavy. Mnohem víc mě trápí situace tady v Evropě. Nejsem si jistý, že to vydrží." James Kirchick: Konec Evropy