James Kirchick: Konec Evropy

/ tomáš weiss, vojtěch polák

"Myslím, že Evropa je mnohem ohroženější. Americká demokracie je velmi silná, máme nejstarší ústavní demokracii na světě a vidíte to i u prezidenta Trumpa. Proti tomu, co dělá, se vždycky postaví nějaký odpor, média, soudy, různé instituce, veřejnost, občanská společnost, jeho vlastní strana se mu někdy postaví. Čili, o budoucnost amerického demokratického projektu nemám zas tak velké obavy. Mnohem víc mě trápí situace tady v Evropě. Nejsem si jistý, že to vydrží." James Kirchick: Konec Evropy

 

Další články

TV Kosmas

David Zábranský čte z připravovaného rukopisu - MAČ 2018

Jeden ze záznamů letošního Měsíce autorského čtení (probíhá do konce července - víc sleduj na www.autorskecteni.cz) nabízí Davida Zábranského a ukázku z jeho rozpracovaného rukopisu, který prý má zatím název Logoz. Autor se vrátil z cesty po Číně. Ta prý na něj velmi silně zapůsobila. A téma nové knihy? Stěhování národů dnes. Po půlhodinovém čtení beseda. Poznámka k videu: napanikařte prosím, video ve skutečnosti začíná až v čase 8:08.
 | MAČ, Tomáš Weiss
TV Kosmas

Těžká manuální práce za minimální mzdu, ubytovna, žádné zastání

Ta informace už obletěla Česko: česká novinářka Saša Uhlová se rozhodla udělat reportáž o drsných poměrech v několika českých firmách, kde dělají lidé důležitou práci, která je ale mizerně placená a pracovní podmínky těžko slučitelné se šťastným životem. Vznikly novinové reportáže, režisérka Apolena Rychlíková připravila film a teď je tady kniha, vycházející z autorčiných deníků z té doby, kdy byla "hrdinkou kapitalistické práce".
 | Český rozhlas, Tomáš Weiss
TV Kosmas

Man Bookerem z Man Bookera je Anglický pacient

Prestižní britská literární cena Man Booker Prize slaví padesátiny. A při té příležitosti si zahrála hru na Gold Man Booker. Za každé desetileí byla vybrána jedna vítězná kniha a hlasovalo se, které z těch pěti je...co vlastně? Nejlepší? Nejznámější? Nejpopulárnější? Ať tak nebo tak - vítězem se stal Anglický pacient Michaela Ondaatjeho.