Man Bookerem z Man Bookera je Anglický pacient

/ Tomáš Weiss

Prestižní britská literární cena Man Booker Prize slaví padesátiny. A při té příležitosti si zahrála hru na Gold Man Booker. Za každé desetileí byla vybrána jedna vítězná kniha a hlasovalo se, které z těch pěti je...co vlastně? Nejlepší? Nejznámější? Nejpopulárnější? Ať tak nebo tak - vítězem se stal Anglický pacient Michaela Ondaatjeho.

Kniha Ve svobodném státě autora indického původu V. S. Naipaula zastupovala sedmdesátá léta, Měsíční tygr Penelopy Livelyové osmdesátá léta a toto století reprezentovaly sága Wolf Hall od Hilary Mantelové a Lincoln in the Bardo od George Saunderse. Ondaatjeho kniha Anglický pacient získala Man Bookerovu cenu v roce 1992. K popularitě příběhu pomohla devítioscarová filmová adaptace z roku 1996, kde hlavní role ztvárnili Ralph Fiennes a Juliette Binocheová.

Další články

TV Kosmas

Hledá se příběh tvého života

Tomáš Lukavec v květnu 2014 vypustil do světa svůj eBook "Jsi značka ve frontě na banány" a během 3 týdnů si jej přečetlo více než 28,000 lidí. Stal se z něj úspěšný podnikatel. Další jeho osobnostně rozvojová kniha se jmenuje Strážce majáku. V rozhovoru pro pořad V čekárně se zamýšlí nad tím, co za jeho úspěchem stojí.
 | V čekárně - Jan Bárta
TV Kosmas

Martin C Putna čte ze své knihy Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy

Je Střední Evropa zbožné přání těch, kdo pocházejí z východu, nebo duchovní prostor, z nějž i dnes můžeme čerpat inspiraci? Právě identitu území opředeného nostalgií a mýty zkoumá v nové knize Martin C. Putna, kulturní a literární historik s obdivuhodnou šíří záběru
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

David Foster Wallace a jeho český překladatel Krátkých rozhovorů s odpornými muži Martin Pokorný

Hlavně američtí čtenáři, kteří se knihami nejen baví, poznali záhy ve statném posthipíkovi s legračním šátkem na hlavě spřízněnou duši, která dokáže být sarkastická a ironická, zapeklitě postmoderní, ale která také ví, že je tu a tam třeba mluvit vážně. Legenda Davida Fostera Wallace (1962 - 2006) žila doteď v CZ bez knih, jen s několika časopiseckými texty. Díky nakladatelství Rubato a překladateli Martinu Pokornému už to neplatí.