Do atmosféry se uvolnil radioaktivní mrak....

/ Tomáš Weiss

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Katastrou popisuje i kniha Serhije Plokhyho.

Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgard hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí.

Natáčení probíhalo v litevské jaderné elektrárně Ignalina, exteriéry Pripjati v litevském hlavním městě Vilniusu.

Další články

TV Kosmas

Poslední veřejné setkání s Jiřím Stránským.... na Světu knihy 2019

Neúnavný vypravěč příběhů, český spisovatel, scenárista a politický vězeň, někdejší předseda českého PEN klubu a zapřisáhlý odpůrce totalitních režimů, zemřel ve věku 87 let. Stačí vzpomenout na Zdivočelou zemi nebo film Bumerang. A z knih např. povídkový debut Štěstí nebo před pár týdny vydanou novinku Štěstí napodruhé.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Tereza Semotamová a Pavla Horáková na Světu knihy 2019

Dvě autorky, jejichž loňských knih si čtenáři i kritici všímali. Ve skříni a Teorie podivnosti. Obě překladatelky, obě mají za seboou praxi v rádiu. Ale jejich knihy jsou jiné. Podívejte se do nich a uvidíte sami.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Kacířův kancionál - insanologie v luxusním provedení

Přesně 324 ručně skládaných stran svatokrádežných ilustrací, břitkého humoru, avantgardní poezie a fascinující grafiky ve čtvercovém formátu velikosti vinylu na luxusním krémovém hrubém papíru v obálce s reliéfní termo ražbou, se široku rudou saténovou stužkou a vloženou faksimilií. K tomu skrytý paralelní obsah, který lze zobrazit pomocí aplikace pro chytré telefony. To je provokace jménem Kacířův kancionál.