Dokumentace streetartu - TIMO: b -jako brno

/ Druhé město

Timo je kultovní streetartista, jehož vtipné angažované verše a slogany se staly součástí veřejného prostoru. Kniha b jako brno soustředí množství jeho prací na jednom místě a představuje Tima jako umělce, který se vyvíjí a určitě nenapsal poslední slovo. Peníze na vydání knihy poskládali lidi prostřednictvím Hithitu.

Martin Reiner, majitel nakladatelství Druhé město:

Zavolala mi kamarádka, novinářka Jana Soukupová: „Ráda bych Tě seznámila s jedním člověkem, přijď zítra ve čtyři do Podnebí.“

Sehráli to na mě perfektně: „Ahoj, tak tohle je XY (zaznělo občanské jméno).“ „Hmm,“ potřásl jsem velkou, pevnou rukou čtyřicátníka (a pomyslel si: co jako?). „Jo, abych nezapomněla,“ dodala Jana, když jsme si objednali pivo, „tenhle kluk si někdy říká Timo.“

A bylo to. Už jsem toho viděl a zažil celkem dost, ale stejně jsem se v tu chvíli radostně zatetelil (i když navenek jsem pochopitelně zachoval pistolnickou netečnost Charlese Bronsona). Kdo je z Brna… nebo tu aspoň žije posledních dvacet let, ten ví, že Timo je náš český Banksy, který dokáže obrazem či textem intervenovat do veřejného prostoru tak chytře a nápaditě, že ho prostě nelze pominout.

Tehdy odpoledne jsem se stal členem klubu zasvěcených, těch nemnoha, kteří znají Timovu identitu. Mnohem lepší ale bylo to, co jsme si pak u toho piva řekli a co jsme i celkem rychle dohodli: Můžu ve svém nakladatelství udělat Timovi knihu, reprezentativní výbor z více než dvacetiletého působení nejznámějšího českého…

Další články

TV Kosmas

Pražské orgie Philipa Rotha zfilmovány

Film režisérky Ireny Pavláskové vychází z knižní předlohy, ve které autor popsal své zážitky z nívštěvy Prahy v sedmdesátých letech minulého století. Uprostřed normalizace tady kromě uniformovaného fízlování, probíhaly i odvázané "umělecké" večírky, kterých se ale účastnilo dost estébáckých špiclů. Film bude mít premiéru 10. října 2019.
 | Bioscop
TV Kosmas

Poslední aristokratka ve vašem kině

Rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům dávné rodové sídlo - zámek Kostka. Potomek emigrantů se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na velký návrat do Čech.
 | Falcon
TV Kosmas

Jeremy Clarkson i po Top Gear píše do novin a má rád motory

Clarksonova první práce byla cestovní prodavač pro živnost jeho rodičů – prodával hračky Paddington Bear. V roce 1984 založil Motoring Press Agency, kde společně s Jonathanem Gillem (specialistou na motorismus) dělali silniční testy vozidel pro místní noviny a automobilové magazíny. Posílal také texty do publikací jako Performance Car. Pravidelně psával do magazínu Top Gear od roku 1993.