Ostrovy Dory Kaprálové

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Nabízíme krátkou momentku z uvedení nové povídkové sbírky Dory Kaprálové v Knihovně Václava Havla v Praze. V Ostrovech tematizuje autorka na intimních příbězích ohraničenost. Ne topograficky, ale především ve všech smyslech ostrovanství a izolovanosti. Svým způsobem jde o cestopis, ale především po krajinách vnitřních.

 

Ostrovy

242

Další články

TV Kosmas

Nabarvené ptáče Petr Kotlár v 7 pádech

Je po benátské festivalové premiéře Nabarveného ptáčete, očekávaného filmu Václava Marhoula. První recenze (Guardian pět hvězdiček, Variety píše o mistrovském díle, Marek Čermák na Aktuálně o zbytečně se opakujícím násilí....) a očekávaná premiéra 12. září v českých kinech. Tady rozhovor Honzy Dědka s představitelem hlavní role Petrem Kotlárem.
 | 7 pádů
TV Kosmas

Dokumentace streetartu - TIMO: b -jako brno

Timo je kultovní streetartista, jehož vtipné angažované verše a slogany se staly součástí veřejného prostoru. Kniha b jako brno soustředí množství jeho prací na jednom místě a představuje Tima jako umělce, který se vyvíjí a určitě nenapsal poslední slovo. Peníze na vydání knihy poskládali lidi prostřednictvím Hithitu.
 | Druhé město
TV Kosmas

Pražské orgie Philipa Rotha zfilmovány

Film režisérky Ireny Pavláskové vychází z knižní předlohy, ve které autor popsal své zážitky z nívštěvy Prahy v sedmdesátých letech minulého století. Uprostřed normalizace tady kromě uniformovaného fízlování, probíhaly i odvázané "umělecké" večírky, kterých se ale účastnilo dost estébáckých špiclů. Film bude mít premiéru 10. října 2019.