Výpravy pro starší a pokročilé Jiřího Peňáse

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Padesát sedm míst a padesát sedm kapitol v nekonečném seriálu, který Jiří Peňás píše deset let každý týden a který má své věrné čtenáře. Nyní tyto originální cestopisy vycházejí v knize s hrabalovským názvem Výpravy pro starší a pokročilé na 350 stranách a s barevnými fotografiemi. Předmluvou autora a doporučením Jáchyma Topola.

Sušení kapucíni v Brně, hromady hnoje v Palermu a uvězněná hraběnka Kozlová na saském hradě. Plavba po rakouském jezeře plném pijavic a vzpomínky na jednu vesnickou brigádu v Boru u Tachova. To a ještě mnoho dalšího z cest během jednoho roku, od Zubrnic v Českém středohoří po Syrakusy na Sicílii, od Tachova po Lublin v Haliči

Kdo je Jiří Peňás? : 

Narodil se za Novotného, vyrostl za Husáka, nejhezčí léta prožil za Havla. Vystudoval cosi, hezky si to užil v listopadu 89, pak začal psát do novin a časopisů. Hlavně články o kultuře a mravech. Byl v Lidových novinách, Respektu, Týdnu a zase v Lidových novinách. Od roku 2016 ho baví být v Echu. Píše tam mimo jiné takové dobrodružné cestopisné články z domova i blízké ciziny. Teď to vyšlo knižně. Jo, a dostal Ceny Karla Havlíčka Borovského a před čtyřmi lety Peroutku Ferdinanda. Je mu 53, ale to snad nevadí.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2019: knihy v knihkupectvích, spisovatelé na besedách

17. října byl odstartován Velký knižní čtvrtek - podzim 2019. V pražském Umělecko-průmyslovém muzeu se sešli čeští autoři (a jeden slovenský - Juraj Červenák) se čtenáři. K takovému setkání dojde ještě dvakrát - v Brně 24. 10. od 17 hod. v Knihovně Jiřího Mahena a v Hradci Králové ve Vědecké knihovně 31. 10. také od 17 hod. Stejně jako v Praze provází oběma večery Petr Vizina.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Mariusz Szczygieł v Osobnosti plus Českého rozhlasu

Polský spisovatel a novinář Mariusz Szczygieł je vyhlášeným čechofilem. Nebo, jak sám sebe podezřívá, kryptoČechem. V češtině mu vychází už šestá autorská kniha. Jde opět o literární reportáže a dostala název Není. A o čem tedy je?
 | ČRo Plus, Tomáš Weiss
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2019: Vojtěch Matocha - Prašina - Černý merkurit

Další titulem Velkého knižního čtvrtku - podzim 2019 je pokračování velepopulární Prašiny. Po druhém dílu Černý merkurit by měl následovat ještě díl třetí a také se filmuje.