Anastáz Opasek a Opus bonum v knize Petra Placáka

/ Knihovna VH

Petr Placák představil v Knihovně Václava Havla knihu Křesťanský zápas o českou věc – Působení opata Opaska a organizace Opus bonum v čs. exilu, věnovanou jedné z nejpozoruhodnějších protikomunistických iniciativ, které se podařilo na katolické půdě spojit v odporu proti normalizačnímu režimu nejrůznější proudy exilu. Hosté při křtu byli: spisovatel Ivan Binar, Dana Němcová, Dáša Vokatá, vídeňský hostinský Jiří Chmel a Martin Schulz.

Další články

TV Kosmas

Staneme-li se dospělými, máme zodpovědnost za své dětství už jenom my sami.“

O divoce šťastném dětství Beatrice, dcery Pavla Landovského, z knihy vzpomínek četla Libuška Šafránková, kolegyně Pavla Landovského z Činoherního klubu v jeho nejslavnějším období. Vzpomínky jsou z let 1962–1976 a vše se odehrálo v Praze ve čtvrti Vokovice, v Pardubicích, Kytlici a na dalších místech v Čechách s výjimkou jedné cesty do Bulharska. S Beatricí Landovskou hovořil Jáchym Topol. Večer uváděl Petr Himmel, editor a vydavatel knihy.
 | Knihovna Václava Havla
TV Kosmas

Anne Delaflotte Mehdevi, Lenka Civade Horňáková - Praha - Paříž, do vlastních rukou

Lenka a Anne se poznaly v kavárně AMT Coffee na londýnském letišti při nočním čekání na letadlo. Anne se tam zamilovala do Američana, jehož snem bylo usadit se v Praze a vybudovat zde mezinárodní knihkupectví. Přestěhovala se tedy za ním a od roku 1993 do roku 2011 spolu provozovali v Mánesově ulici známé mezinárodní knihkupectví U Knihomola. I Lenku zavála láska mimo domov; během letní brigády na divadelním festivalu v Belgii se seznámila s jeho uměleckým ředitelem a usadila se s ním v Paříži.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Diga Diga Dou s Josefem Kainarem

K prvním setkáním Josefa Kainara s hudbou jazzového okruhu došlo již za jeho gymnaziálních studií. Ve třicátých a čtyřicátých letech napsal řadu textů k populárním šlágrům angloamerické provenience, jež posléze vyšly na desce Světové evergreeny s texty Josefa Kainara (1969).