Diga Diga Dou s Josefem Kainarem

/ Tomáš Weiss

K prvním setkáním Josefa Kainara s hudbou jazzového okruhu došlo již za jeho gymnaziálních studií. Ve třicátých a čtyřicátých letech napsal řadu textů k populárním šlágrům angloamerické provenience, jež posléze vyšly na desce Světové evergreeny s texty Josefa Kainara (1969).

Ani půl století po svém vzniku nepůsobí album omšele. Asi to bude tím, že ho sestavil Jaroslav Jakoubek, skvělý šansoniér a po srpnové invazi persona non grata. Sám Kainar člověk rozporuplný, leč o to nešťastnější zemřel rok po vydání tohoto alba.
 

Kainarova tvůrčí metoda z prvního období je pro mnohé dnešní textaře možná nepochopitelná a svérázná, neboť Kainar většinou psal své texty k hudbě jazzového okruhu podle toho, co si z dané písničky zapamatoval, co mu utkvělo, aniž by znal překlad původního textu (anglicky neuměl) - se stejným postupem jsme se setkali už u Voskovce a Wericha. Srovnání některých Kainarových textů s texty předloh nasvědčuje tomu, že ve výjimečných případech znal přesný překlad textu, častěji se zdá, že znal jakýsi přibližný obsah. Tento přístup v mnohém předurčil formální i motivickou stránku Kainarových textů.

Kainar anglicky neuměl. Z textů však vyplývá, že znal vždy alespoň překlad názvu – mnohdy používá název jako jakési téma nebo alespoň leitmotiv textu (Tiger Rap, jehož text si v originále vystačí se dvěma verši – Hold that tiger a Where’s that tiger? – poskytne Kainarovi podnět k vyprávění rozmařilého příběhu o tygrovi, jenž býval vegetarián, ale teď bloumá v zoo, nožky má do O…; Dinah je v originále rozverné vyznání dívce jménem Dinah Lee, Kainarova Dajna však je poněkud nepoddajná a neumí tančit apod.).

citace z práce Mgr. Lenky Kocánové: Písňové texty Josefa Kainara

 

 

Další články

TV Kosmas

Jaký byl skutečný Jan Žižka? Temperamentní voják, který obdivoval starozákonní hrdiny

Odvážný? Rozhodně ano. Uvážlivý? Spíše ne. Takový zřejmě byl husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Alespoň to naznačují svědectví jeho současníků. Historik Petr Čornej o slavném vojevůdci právě vydal knihu s názvem Jan Žižka: život a doba husitského válečníka.
 | Čro Radiožurnál
TV Kosmas

The Crown na Netflixu

Alžběta II., nejdéle vládnoucí britská panovnice. Zažila několikeré premiéry, krušné časy, krizi ale i velká propouštění. Přesto vše ale na britském trůně vytrvala a nepodlehla. V historicky životopisném seriálu jsou vylíčeny začátky mladičké nezkušené panovnice, ale také zákulisní politické machinace, intriky, a těžká (ať už morální, sociální či ekonomická) rozhodnutí, jež musela až do dnešních dnů učinit. Seriál má 3. série.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Ivan M. Jirous a Nachové plachty

3.12. 1989 se na Koncertu pro všechny slušné lidi v Praze objevil i čerstvě z vězení propuštění politický vězeň Ivan Martin Jirous. A podle vlastních slov z jedné ze svých nejoblíbenějších knih, z Nachových plachet Alexandra Grina, vystřihnul zpaměti kus nádherného textu. Kdo neznáš Nachové plachty, poznej!