Jaký byl skutečný Jan Žižka? Temperamentní voják, který obdivoval starozákonní hrdiny

/ Čro Radiožurnál

Odvážný? Rozhodně ano. Uvážlivý? Spíše ne. Takový zřejmě byl husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Alespoň to naznačují svědectví jeho současníků. Historik Petr Čornej o slavném vojevůdci právě vydal knihu s názvem Jan Žižka: život a doba husitského válečníka.

 

Další články

TV Kosmas

The Crown na Netflixu

Alžběta II., nejdéle vládnoucí britská panovnice. Zažila několikeré premiéry, krušné časy, krizi ale i velká propouštění. Přesto vše ale na britském trůně vytrvala a nepodlehla. V historicky životopisném seriálu jsou vylíčeny začátky mladičké nezkušené panovnice, ale také zákulisní politické machinace, intriky, a těžká (ať už morální, sociální či ekonomická) rozhodnutí, jež musela až do dnešních dnů učinit. Seriál má 3. série.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Ivan M. Jirous a Nachové plachty

3.12. 1989 se na Koncertu pro všechny slušné lidi v Praze objevil i čerstvě z vězení propuštění politický vězeň Ivan Martin Jirous. A podle vlastních slov z jedné ze svých nejoblíbenějších knih, z Nachových plachet Alexandra Grina, vystřihnul zpaměti kus nádherného textu. Kdo neznáš Nachové plachty, poznej!
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Vojtěch Kotek o natáčení pokračování Marie Terezie a jeho roli Františka Štěpána

Vojtěch Kotek si s Českou televizí během 54. KVIFF popovídal o tom, jak probíhá natáčení pokračování Marie Terezie a o jeho roli Františka Štěpána, která dostala více prostoru. Teď, po odvysílání třetí a čtvrté části už je zřejmé, jak natáčení dopadlo. K dispozici dál zůstává kniha scénáristky celé série Miroslavy Zlatníkové.