The Crown na Netflixu

/ Tomáš Weiss

Alžběta II., nejdéle vládnoucí britská panovnice. Zažila několikeré premiéry, krušné časy, krizi ale i velká propouštění. Přesto vše ale na britském trůně vytrvala a nepodlehla. V historicky životopisném seriálu jsou vylíčeny začátky mladičké nezkušené panovnice, ale také zákulisní politické machinace, intriky, a těžká (ať už morální, sociální či ekonomická) rozhodnutí, jež musela až do dnešních dnů učinit. Seriál má 3. série.

Kniha Teh Crown předkládá čtenáři příběh Alžběty II., která musela využít všech svých schopností a prostředků, aby zajistila stabilitu britské monarchie. Královský životopisec Robert Lacey v této knize detailně líčí každodenní život uvnitř Buckinghamského paláce a v sídle premiéra v Downing Street č. 10, díky čemuž můžeme zhodnotit osobnost Alžběty II. ze zcela nového úhlu pohledu.

........

Skutečně bych si přála, aby jednou někdo napsal a natočil film, nebo seriál, který by britskou královskou rodinu neglorifikoval. Chápu, že o soukromí Windsorů toho asi nelze mnoho zjistit, ale místy seriál vypadá podobně, jako ony propagandistické medailonky, na které se dívají postavy v The Crown, a které sdělují, jak úžasná je královna, a jak ji všude na světě zbožňují. Při tom vlastně není za co. I v tomto seriálu je královna chladná, odlidštěná prázdná slupka, které ostatní říkají, co má dělat, jak se má tvářit a co má říkat a ona je poslouchá. Je to nejhorší postava neschopná či neochotná obhájit jak své vlastní zájmy, tak zájmy svých nejbližších a v průběhu děje se pořád ptáte sami sebe, k čemu je ta instituce v Británii vůbec dobrá... Co se týče filmařiny, ta je na vysoké úrovni (od režisérů výborné BBC série Wallander jsem ani nic jiného nečekala), většina dílů nenudí a člověk musí místy až obdivovat z jakých maličkostí musel Peter Morgan vykřesat drama. Takže lepší průměr, ale rozhodně ne kvůli sympatiím ke královské rodině.

Eleanor05, csfd

Další články

TV Kosmas

Ivan M. Jirous a Nachové plachty

3.12. 1989 se na Koncertu pro všechny slušné lidi v Praze objevil i čerstvě z vězení propuštění politický vězeň Ivan Martin Jirous. A podle vlastních slov z jedné ze svých nejoblíbenějších knih, z Nachových plachet Alexandra Grina, vystřihnul zpaměti kus nádherného textu. Kdo neznáš Nachové plachty, poznej!
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Vojtěch Kotek o natáčení pokračování Marie Terezie a jeho roli Františka Štěpána

Vojtěch Kotek si s Českou televizí během 54. KVIFF popovídal o tom, jak probíhá natáčení pokračování Marie Terezie a o jeho roli Františka Štěpána, která dostala více prostoru. Teď, po odvysílání třetí a čtvrté části už je zřejmé, jak natáčení dopadlo. K dispozici dál zůstává kniha scénáristky celé série Miroslavy Zlatníkové.
 | Česká televize
TV Kosmas

Vratislav Kadlec a Hranice lesa

Kniha Hranice lese je literárním debutem bývalého šéfredaktora časopisu Plav, literárního redaktora a překladatele Vratislava Kadlece (1981). V 17 povídkách se nálada proměňuje: jednou si blbne jako otec Macha a Šebestové Miloš Macourek nebo brousí češtinu jako kdysi Karel Poláček. Najednou je tu ale stín nostalgie Jana Balabána, pak střih - a jakoby Tom Waits vyprávěl u piána rabijátský historky.