Vratislav Kadlec a Hranice lesa

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Kniha Hranice lese je literárním debutem bývalého šéfredaktora časopisu Plav, literárního redaktora a překladatele Vratislava Kadlece (1981). V 17 povídkách se nálada proměňuje: jednou si blbne jako otec Macha a Šebestové Miloš Macourek nebo brousí češtinu jako kdysi Karel Poláček. Najednou je tu ale stín nostalgie Jana Balabána, pak střih - a jakoby Tom Waits vyprávěl u piána rabijátský historky.

Tematicky je to taky pěkná šíře - od setkání vesnické rodinky nad zabitou králičící a otázkou kam s ní, přes řešení ukradeného jména, který hrdina odkládá každý večer před spaním na noční stolek, až po hledání muže, který do solva a do písmene ztrácí tvář nebo po odhalení spiknutí globusistů, kteří nám umně zapírají, že je země placatá.

 

Další články

TV Kosmas

Knižní optika přeje šťastné a veselé a PF 2020

Několik tisíc aktualit z knižního světa jste si v magazínu OKO mohli přečíst za jeho prozatimních šest let existence. Díky za pozornost, budeme v tom rádi příští rok pokračovat. Svět knih je báječný místo. Kdo objevil ví, kdo právě objevuje, žasne. Přejeme vám, ať si vybíráte pro sebe ty správné knihy a máte na ně dost pěkného a svobodného času.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Toy Box a její Komiksová učebnice komiksu

Toy Box je dnes mezi kreslíři, ilustrátory a malíři jméno, za kterým je zřejmý výtvarný rukopis a silný názor. Přes street art a scénografii a Literární akademii se tato svébytná autorka dostala ke knihám (např. Moje kniha Vinnetou, Komiksová učebnice komiksu), k práci pro Lékaře bez hranic (choroby jako démoni) nebo pro Jatka 78 (kresby, kterými veganka připomíná původ názvu tohoto místa). Ta s maskou - Toy Box.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Websterovi - příběhy pavoučí rodiny podle původního slovenského animovaného seriálu

Pavoučí rodina Websterových žije ve výtahové šachtě, odkud se po vláknech spuštějí do příběhů našeho světa. Otec rodiny Walter pracuje v suterénu domu v distribuci muších konzerv, matka Alma má každou chvíli starosti s dětmi nebo s dědou Rafaelem, veteránem z časů Velkého uklízení nebo popletenou babičkou Matildou. První slovenský původní 3D animovaný film převedla do knihy spisovatelka Vanda Rozenbergová. Teď vychází v českém překladu.