Velký knižní čtvrtek - jaro 2020 - Luc Ferry: Řecké mýty / Mytologie a filosofie

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Luc Ferry (1951), francouzský filozof, univerzitní profesor a politik, je autorem mnoha popularizačních knih z oblasti mytologie a filozofie se zaměřením na dědictví klasických mýtů starověku. V letech 2002–2004 zastával funkci ministra kultury ve vládě Jeana-Pierra Raffarina. Mezi jeho nejvýznamější díla patří Naučit se žít, 2006, Moudrost mýtů, 2008, Revoluce lásky, 2010, Destruktivní inovace, 2014, Transhumanistická revoluce, 2016. Víc o knize Řecké mýty překladatel Joseph Vedlich.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2020: Pavla Jonssonová: Růžové vrány / Muzikantky v 21 století

V rozhovorech s muzikantkami české alternativní scény odpovídaly Zuzana Fuksová, Monika Načeva, Beáta Hlavenková, Mary C, Eliška Kohoutová, Marka Míková, Vladivojna La Chia, Stinka, Katka Šarközi, Dagmar Andrtová, Mucha, Marka Kovářová, Iva Bittová, Eva Turnová, Kristýna Skalická, Iva Bittová, Radůza, Lenka Dusilová, Pavla Milcová, Gaia Mesiah (Katka Pelíšková Morella) a Jana Tóthová, poslední rozhovor vedl hudební publicista Petr Ferenc přímo s autorkou.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2020: Ondřej Štindl: Až se ti zatočí hlava

Prozaik, novinář a filmový scenárista Ondřej Štindl (1966) představuje v rámci Velkého knižního čtvrtku jaro 2020 svoji novou knihu Až se ti zatočí hlava. V příběhu existuje jistota trapnosti a jen vzdálená možnost katarze. Štindl příběh antihrdiny zachycuje s intenzitou a hodně zblízka; v Johanových výlevech nechává zaznívat deformované echo základních životních otázek, které ovšem ani v pokřivené podobě neztrácejí vážnost a význam.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2020 - Martin Reiner (ed.) - Krvavý Bronx

Krvavý Bronx jsou napínavé povídky o brněnské čtvrti, která se kdysi jmenovala Cejl, ale dnes se jí neřekne jinak než Bronx. Autory povídek, vzniklých na základě soudniček z konce 19. století, jsou Irena Dousková, Kateřina Tučková, Ludvík Němec, Alena Mornštajnová, Bianca Bellová, Martin Reiner, Michal Konečný, Štěpán Kučera, Dora Kaprálová, Michal Sýkora, Petra Dvořáková, Jan Němec, Petr Stančík, Ondřej Hübl, Václav Kahuda či Petra Soukupová. Editorem byl Martin Reiner.