Cyklistický nadšenec, který neumí jezdit na kole

/ Tomáš Weiss

Do kin přichází adaptace knížky legendárního humoristy a kreslíře Jeana-Jacquese Sempého Raul Taburín. Vypráví o lásce k cyklistice a trablech, do kterých se člověk může dostat, když není upřímný.

V Saint-Céronu, malebném městečku na jihu Francie, nikdo neřekne bicyklům jinak než taburin. A to podle jejich vyhlášeného místního opraváře Raoula Taburina (Benoît Poelvoorde). Dobrosrdečný chlapík, jehož šatník tvoří výhradně modré montérky a triko s límečkem, si umí poradit s každým problémem. Jen na svůj osobní cyklistický hendikep je příliš krátký.

Raoul totiž před svým okolím celý život tají, že se nikdy nenaučil jezdit na kole. Jak se mu to v koutu světa, kterým každoročně projede cyklistický závod, podařilo, sám netuší. Roli sehrála řada událostí, co se nedá moc dobře popsat bez toho, abyste nezněli jako úplný blázen.

V jeho laskavém, a přesto chvílemi černém humoru lze rozeznat nejen rukopis ilustrátora Sempého, ale i scenáristy Guillauma Lauranta, autora Amélie z Montmartru

Další články

TV Kosmas

Run & Cook: když jíš, tak běhej, když běháš, nezapomeň jíst

Autorkou knihy Run & Cook je polská výživová poradkyně, sportovkyně tělem i duší Jagoda Podkowská, na receptech se podílel výtečný mladý kuchař a amatérský běžec Michał Toczyłowski. Elegantně vypravenou knihy přiběhl do letenského knihkupectví Kosmas v Praze uvítat na pultech běžec a cyklista Petr Vizina.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Jiří Hájíček - Plachetnice na vinětách

Hájíček přichází s novou knihou, která čtenáře zavede do Prahy a znovu i do jižních Čech, přesněji do Českého Krumlova. Spolu s vysokoškolskou učitelkou literatury Marií, hlavní postavou románu, která přejíždí mezi oběma městy, jako by tápala mezi svou minulostí a budoucností.
 | Čtení spojuje
TV Kosmas

Nejkrásnější české knihy roku 2019

Výsledky soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2019, kterou pořádá Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury ČR, byly vyhlášeny netradičně online prostřednictvím videa, které lze zhlédnout na webu. V 55. ročníku soutěže ocenila mezinárodní porota nejkrásnější knihy české produkce celkem v sedmi kategoriích. Několikanásobné ocenění si za originální zpracování knih odnesla nakladatelství Host, Arbor Vitae a Nadační fond 8smička.