Rozhovor Jana Šulce s Vladimírem Mertou

/ Galén

Když Merta švejkuje...i tak by se mohl jmenovat Popelnicový román slovutného českého písničkáře, který právě vyšel. Proč ho Merta napsal? Je to čtení lidové a mravoučné? Je to haškovská férie nebo česká realita viděná z kotelen a od kuka-vozů?

Další články

TV Kosmas

Vlastimil Vondruška: Snažím se psát na podobná témata jako Alois Jirásek

Nová historická sága Křišťálový klíč se odehrává v době od třicetileté války až do revolučního roku 1848, kdy bylo zrušeno poddanství jako poslední bašta feudalismu. Rozsáhlá šestidílná kronika vypráví o osudech sklářského rodu Heřmanů na pozadí života v severních Čechách, které prošly na konci feudalismu nebývalým hospodářským vzestupem a později stejně rychlým úpadkem.
 | Knihcentrum
TV Kosmas

Martin C. Putna o své knize Karel Čapek- Skoro modlitby

Čím víc se nám před očima pomocí různých pseudoborců, podfukářů a chorobných populistů drolí demokracie, tím častěji lidé sahají ke Karlu Čapkovi. Jeho humanismus je možná drobet plakátový, ale je srozumitelný většině- a to je nějak najednou sakra potřeba. Zajímavý výlet k Čapkovi podnikl z jiné (ale dost možná té samé) strany Martin. C. Putna. Víc už vám řekne sám:
 | Biblion, Tomáš Weiss
TV Kosmas

Thomas Steams Eliot v Knihovně Václava Havla

Thomas S. Eliot bývá považován za nejvýznamnějšího tvůrce moderní anglicky psané literatury, za autora, jehož lze postavit na roveň Williamu Shakespearovi. Ve své poezii a esejistice vytyčil standardy, k nimž se literatura za posledních sto let upíná, případně se vůči nim vymezuje. O výboru z Eliotovy esejistické tvorby nazvaný Křesťan – kritik – básník; diskutovali jeho překladatelé a anglisté Martin Hilský, Martin Pokorný a Petr Onufer; moderoval anglista a literární kritik Ladislav Nagy.