Velký knižní čtvrtek - jaro 2021: Philippe Sands - Krysí stezka

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Horst Wächter, syn prominentního nacisty Otta von Wächtera, zpřístupnil Philippu Sandsovi rozsáhlý rodinný archiv, jenž spisovateli umožnil do detailů zrekonstruovat všední i dobrodružný život vysokého důstojníka SS, guvernéra okupovaného Krakova a poté Lvova, obžalovaného z masové vraždy více než sta tisíc Židů a Poláků. Vychází v českém překladu Martina Pokorného.

Další články

TV Kosmas

Woody Allen, zbožňovaný i prokletý

Filmový režisér, herec, dramatik, scenárista a jazzman Woody Allen je již víc než 50 let středem pozornosti, předmětem obdivu a v posledním čtvrtstoletí i ostré veřejné kontroverze. Právě mu v rámci Velkého knižního čtvrtku vyšla, v českém překladu Michaela Žantovského, autobiografie Mimochodem. Víc sledujete v setkání překladatele s Danou Hábovou a Kamilem Filou v Knihovně Václava Havla.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Z Exotovy abecedy čte Ladislav Heryán

Oblíbený katolický kněz Ladislav Heryán čte ukázky z Exotovy abecedy - knihy krátkých zamyšlení vycházejících z nejrůznějších podnětů, často zcela banálních. Dotýkají se přitom vždy důležitých témat víry a spirituality v současném světě.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Básník Borkovec opět posbíral pár prozaických klacíků

"Petr Borkovec v prozaických textech výrazně pracuje se vzpomínkou, ale také se situací, která je na jedné straně hluboce lidská, na straně druhé disociovaná, protože vypravěč se do ní nepropadá – spíš pozoruje nebo se konfrontaci vyhýbá. Je to přímo promluva vědomí, spíš nežli promluva vypravěče." Anna Luňáková