Ke stažení Info OKO

Krysí stezka: Láska, lži a zločiny nacistického uprchlíka

Nakladatel: Prostor 2021
Ihned
299 Kč

Anotace

Při pátrání po osudech vlastních předků, kteří v ukrajinském Lvově padli za oběť holokaustu, se syn židovských rodičů Philippe Sands seznámil s Horstem Wächterem, synem prominentního nacisty Otta von Wächtera, jenž v letech 1942–1944 zastával ve Lvově funkci okupačního guvernéra. Bylo jisté, že Horstův otec měl podíl na osudu Sandsových příbuzných,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(4x)

Vaše hodnocení
Krysí stezka - Philippe Sands. Poutavá kniha odhalující podrobně život rakouského nacistického důstojníka Otto von Waechtera a jeho ženy Charlotty. Sands získával informace od jejich syna Horsta, který zdědil po rodičích objemnou písemnou pozůstalost. Deníky, osobní dopisy, dokumenty , výstřižky z novin.
Sands získané informace doplňoval...
Více
Krysí stezky, velmi zajímavý námět a zpracování. Kniha je zároveň reportáží i autentickým pohledem do nitra aktérů z pohledu jejich prožitých událostí i doby. Autor do nejmenšího detailu zmapoval život hlavního aktéra Otty von Wächter, coby prominentního člena NSDAP a příslušníka zbraní SS i jeho rodiny. Kniha velmi dobře mapuje také atmosféru doby...
Více
Jedinečný pohled na život jednoho muže z dvou naprosto odlišných úhlů. Pro autora knihy byla hlavní postava knihy - Otto von Wächter mužem, který se podílel na smrti jeho příbuzných a naopak pro jeho syna Horsta, který na knize spolupracoval, zase milujícím otcem silně poznamenaným nacistickým režimem.
Když jsem byl zhruba v polovině knížky, válka skončila a hlavní hrdina se ukrýval před lovci nacistů. Autor popisuje jeho každodenní úkony. Že si byl zaběhat, co jedl, jak si pral prádlo, s kým se setkal, jak sháněl práci a pořád dokola a dokola. Naprosto nezáživná druhá polovina knihy, kterou jsem nedočetl. A přitom jeho působení v Haliči na...
Více
Zobrazit další (1)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Zabil tisíce lidí, kradl umění. Syn ho dodnes považuje za hodného nacistu

(...) Philippe Sands odvedl neuvěřitelně pečlivou novinářskou i badatelskou práci. A napsal to tak, že čtenář jako by stál na balkoně polského Paláce Potockých, když tu Otto von Wächter podepisuje dopisy na hlavičkovém papíře dodávaném vídeňskou firmou. Jindy se s ním prochází Vídní.

Nakonec to není jen lekce z dějin: prvním krokem k tomu, jak zabránit opakování podobných zvěrstev, je dobře ta zvěrstva poznat. Co nejvíc o nich vědět. Sandsova kniha poslouží dokonale a nesmírně čtivě.

Portrét nacisty, portrét otce, portrét doby

Uspěl neznámý travič tam, kde poválečná spravedlnost selhala? Jak se dívá syn nacistického guvernéra ve Lvově na činy svého otce? Kdo sledoval jaké zájmy v polosvětě poválečného Říma? Odpovědi hledá spisovatel, jehož dědeček se stal jednou z odhadovaných sta tisíc guvernérových obětí.
Celá recenze

Magazín OKO

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2021: Philippe Sands - Krysí stezka

 
 |  tomáš weiss, vojtěch polák

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Krysí stezka
Autor:
Sands, Philippe
Nakladatel:
Prostor
EAN:
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
The Ratline: Love, Lies and Justice on the Trail of a Nazi Fugitive
Překlad:
Pokorný, Martin
Popis:
Elektronická kniha, 576 stran, bez zabezpečení DRM, 6,6 MB ePUB ePUB, 14,9 MB Mobi Mobi, 8,0 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2021