Antropocén: Filosofka Eliška Fulínová v Otaznících Jáchyma Topola

/ Knihovna VH

Antropocén – s filosofkou Eliškou Fulínovou mj. o politizaci vědy v současné „epoše člověka“, věku vyhrocených hrozeb a také naděje v Otaznících Jáchyma Topola z Knihovny Václava Havla.

V knize Antropocén 20 českých vědců rozebírá data o klimatických i jiných změnách. Snaží se zachytit dobu, v níž dle některých míříme k likvidaci života a planety. Změny, které lidské konání vytváří na planetě Zemi, jsou už tak veliké, až lze člověka směle považovat za hlavní geologický faktor planety. Žijeme tak ve zcela nové době, označované slovem antropocén.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2021: Philippe Sands - Krysí stezka

Horst Wächter, syn prominentního nacisty Otta von Wächtera, zpřístupnil Philippu Sandsovi rozsáhlý rodinný archiv, jenž spisovateli umožnil do detailů zrekonstruovat všední i dobrodružný život vysokého důstojníka SS, guvernéra okupovaného Krakova a poté Lvova, obžalovaného z masové vraždy více než sta tisíc Židů a Poláků. Vychází v českém překladu Martina Pokorného.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Woody Allen, zbožňovaný i prokletý

Filmový režisér, herec, dramatik, scenárista a jazzman Woody Allen je již víc než 50 let středem pozornosti, předmětem obdivu a v posledním čtvrtstoletí i ostré veřejné kontroverze. Právě mu v rámci Velkého knižního čtvrtku vyšla, v českém překladu Michaela Žantovského, autobiografie Mimochodem. Víc sledujete v setkání překladatele s Danou Hábovou a Kamilem Filou v Knihovně Václava Havla.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Z Exotovy abecedy čte Ladislav Heryán

Oblíbený katolický kněz Ladislav Heryán čte ukázky z Exotovy abecedy - knihy krátkých zamyšlení vycházejících z nejrůznějších podnětů, často zcela banálních. Dotýkají se přitom vždy důležitých témat víry a spirituality v současném světě.