Cena Evropské unie za literaturu 2021: Lucie Faulerová - Smrtholka

/ Knihovna VH

Vítězný román Smrtholka je druhou prózou jedenatřicetileté autorky. Debutovala v roce 2017 knihou Lapači prachu. Roku 2011 se českým vítězem stal Tomáš Zmeškal s prózou Milostný dopis klínovým písmem, o tři roky později uspěl Jan Němec s Dějinami světla a naposledy v roce 2017 Bianca Bellová s románem Jezero.

Evropská cena za literaturu je udělována od roku 2009. Z unijních zemí je každý rok vybráno zhruba tucet zemí, které mají možnost, prostřednictvím domácích porot, takovou cenu, financovanou z rozpočtu EU udělit. Cena má oceněné knihy zvidfitelnit v Evropě a pomoci jejich autorů a překladům jejich knih. Ocenění je spojeno s finanční částkou 5000 euro, slavnostní předání by mělo proběhnout v listopadu 2021 v Bruselu.

Se spisovatelkou o její knize nedávno mluvil v Knihovně Václava Havla Jáchym Topol.

 

Další články

TV Kosmas

Viktorie Hanišová a její kniha rozhovorů o environmentálních aktivitách ve městě Beton a hlína

Většina obyvatel západního světa žije ve městech. V prostředí, které v naší kulturní představivosti nahradilo přírodu, v „betonové džungli“. Ale, ve městech se něco děje...tu je záhon, odněkud smrdí kompost, všude bzučí včely, tamhle někdo vysadil strom, v obchodě se prodávají vejce od nespoutaných slepic, kytička na kavárenském stolku je z náletových rostlin…Víc v knize rozhovorů Viktorie Hanišové.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Cenu Jiřího Ortena 2021: Šimon Leitgeb za básnickou sbírku Betonová pláž

Přímočará básnická sbírka Šimona Leitgeba Betonová pláž, románové zápisky mladé schizofreničky Gábiny Pokorné V hlavě a prozaický debut Kláry Vlasákové Praskliny. Tyto knihy vybrala odborná porota z 21 přihlášených titulů ucházejících se o prestižní Cenu Jiřího Ortena (CJO), kterou udílí Svaz českých knihkupců a nakladatelů talentovaným autorům do 30 let. Vítěz byl vyhlášen, vše zaznamenáno na videu.
 | SČKN
TV Kosmas

Přítomnost: rozhovor s Danielem Stachem, moderátorem Hyde Parku Civilizace ČT

Daniel Stach je moderátorem České televize, speciálně její vědecké redakce. Průvodcem Hyde Parkem Civilizace nebo v uplynulém roce stovkami pořadů a reportáží věnovaných covidu-19. Za svůj výkon na tomto poli obdržel letos prestižní Cenu Ferdinanda Peroutky.