Kdo cestou k moci vraždil, vraždí a bude vraždit dál....naléhavý Coenův Macbeth

/ Tomáš Weiss

Shakespearův Macbeth svádí k adaptacím neustále. Téma je totiž nesmrtelné. Zlo plodí zlo a usadí se v člověku jako lógr v odpadu od dřezu. Nejnovější adaptace Joela Coena je černobílý sled divadelních obrazů nasnímaných v geniálních minimalistických kompozicích s využitím vší filmové dokonalosti dneška.

Jedna ze Shakespearových nejkratších, nejsevřenějších a nejkrutějších tragédií volně čerpá z dávných skotských dějin. Statečný a králi oddaný šlechtic Macbeth je sváděn silami zla, které ztělesňují čarodějnice. Podlehne touze po moci a dopustí se královraždy. Zlo plodí zlo a potoky krve, které nejde zastavit. Macbeth marně bojuje se svědomím a rozsévá zkázu.

aktualne.cz

 

Další články

TV Kosmas

Představení Atlasu indiánů jižní Ameriky - Mnislav Zelený Atapana a Jaroslav Dušek

Opus magnum českého indiána a náčelníka Atapany. Porody, kanibalismus, manželství, keramika, výroba kánoí, lov velryb, šamanismus, výchova dětí, léčení, války s bělochy, únosy žen, jazyky, pohřby, iniciace dospělosti, tance, zpěvy, rituály, láska, sběr kobylek, duchové, stvoření světa, halucinogeny, malování těla, výroba šípů, rituální odchycení kondora rukama, i starost indiánů o budoucnost Země. Text je bohatě doprovázen mapami, fotografiemi, kresbami a také barevnými malbami Jana Dolejše.
 | Argo, Vojtěch Polák
TV Kosmas

7 pádů Honzy Dědka: František Kotleta

Nejprodávanější český žánrový autor (40 tisíc kousků od titulu plus velký zájem o jeho audio podobu) je veselý chlapík z Bruntálu (což se zdánlivě vylučuje). Klidně nechá mimozemšťany a vlkodlaky bojovat o Prahu nebo hlavní město ostřelovat raketomety Ovčáček 1. Psaním se baví a má rád brak s velkým B. Tvrdí, že ho čtou i vzdělanci - jen se většinou stydí za obálku. František Kotleta není pravé jméno, ale k tomu, co píše, je úplně good
 | 7 pádů HD
TV Kosmas

Petr Hruška hostem Osobnosti plus

Přitahují ho divné věci. Jednou z nich je poezie. Proto ji čte a píše. Přišel už na to, k čemu je poezie běžnému člověku? Proč za vlády Andreje Babiše (ANO) nechtěl předávat Státní cenu za literaturu? A co v něm zanechaly vzpomínky, jak musel převážet vězně a poutat je k trubkám na nádraží? Básník a literární vědec Petr Hruška je hostem Osobnosti Plus.