Velký knižní čtvrtek, jaro 2022 - tisková konference

/ ČTK

Velký knižní čtvrtek jara 2022 propukne 24. března. Měsíc předem představili pořadatelé 12 knižních novinek, které se za měsíc najednou objeví v knihkupectvích. Mezi nimi novinky se jmenovkami Karin Lednická, Bianca Bellová, Ondřej Hübl nebo Dalibor Vácha.

Další články

TV Kosmas

S překladatelkou Věrou Koubovou o básnířce Selmě Merbaumové

Básnický projev Selmy Merbaumové (1924 - 1942, koncentrák Michajlovka) souvisí s tím, jak byla tato osmnáctiletá dívka neobyčejně sečtělá, její nadání se projevuje i v technické, metrické stránce veršů. Jsou to básně plné touhy, zároveň však skládané s vědomím blížícího se strašlivého konce. Jsou svěží, psané lehkým perem a plné nezvyklých metafor. Je to mimořádné dílo s mimořádným osudem. Dvojjazyčné vydání.
 | nakl. Fra, nakl. Opus
TV Kosmas

Martin Řezníček získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2021

Společnost Ferdinanda Peroutky udělila v pondělí 7. února prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2021 redaktorce Tereze Engelové (Hlídací pes) a redaktorovi Martinu Řezníčkovi (Česká televize). Děkujeme za poctivou novinařinu a gratulujeme. U Martina Řezníčka připomínáme jeho úspěšnou knihu.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Spisovatel z Ligy mistrů - čtvrtstoletí bez Bohumila Hrabala

Bylo 3. února 1997 když se ke čtenářům jeho knih dostala zpráva, že pádem z nemocničního okna zemřel Bohumil Hrabal, ročník 1914. Ten, který byl doktorem práv, ale šel dělat do hutí, ten, který uměl při pití piva napsat knihy, které se čtou po celém světě, ten, který začal publikovat až před padesátkou, ten, který vycházel současně oficiálně i v samizdatu, ten, který se nakonec uvítězil a mlasknul si na koně smrti.