Svět knihy 2022: Alice Flemrová o Else Morante

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Překladatelka Alice Flemrová je báječný průvodce světem moderní italské literatury. Na festivalu Svět knihy 2022 představovala spisovatelku Elsu Morante a její knihu Arturův ostrov, která v jejím překladu nedávno vyšla. Omluva za zvuk videa - vedle stanu, kde beseda probíhala, hučela vzduchotechnika pro vedlejší výstavní halu a nám bylo blbý ji vypnout :--))

Další články

TV Kosmas

Kateřina Tučková o Bílé Vodě na Světu knihy 2022

Na jednom ze mnoha programů letošního 27. ročníku mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha vystoupila i Kateřina Tučková. Jejím poznávacím znamením je kromě šikmo střižené ofiny i zájem o literární zpracování určitých historických situací. A lidi k těmto tématům dokáže přitáhnout. Kdy naposledy se sto tisíc lidí zajímalo o prezekuci řádových sester v 50. letech 20. století nebo o svěcení žen v podzemní církvi za totality?
 | Svět knihy
TV Kosmas

Kniha skoro-modliteb, vybraných z díla Jiřího Langera, Jiřího Ortena a dalších

Modlitby českožidovské jsou uspořádány podle liturgického roku judaismu: K jednotlivým svátkům jsou přirazeny modlitby ladící tématem či náladou. Editorem je, stejně jako u modliteb Martina Jirouse nebo skoro modliteb Karla Čapka, prof. Martin C. Putna.
 | nakl. Biblion
TV Kosmas

Uvedení knižního rozhovoru Luboše Beniaka s Vladimírem Špidlou v Knihovně VH

Politický veterán Vladimír Špidla v rozhovoru s novinářem Lubošem Beniakem, který ho nikdy nevolil, rekapituluje svou životní dráhu a otevřeně mluví o zákulisí politiky. Jak hodnotí svá vítězství a porážky? Jak se dívá na Evropskou unii a na svoji spolupráci a následný souboj s Milošem Zemanem? Proč některé věci udělal a jiné ne? Jak vnímá válku na Ukrajině? Dalšími hosty jsou Jiří Leschtina a nakladatel Aleš Lederer. Debatu moderovala Denisa Novotná.