Společnost za veselejší současnost očima Báry Štěpánové

/ Knihovna VH

Společnost za veselejší současnost byla protikomunistická iniciativa, založená 1. května 1989 Lubošem Rychvalským, tehdy nočním hlídačem, herečkou Bárou Štěpánovou a studentem Petrem Paynem. Východiskem k možnosti protestovat se zakladatelům zdála nejlépe vhodná forma satirických akcí s cílem represivní moc státu zesměšnit. Ještě toho dne se uskutečnil první happening - Běh za politické vězně ulicí Politických vězňů. O této iniciativě teď vychází kniha historika Petra Blažka.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2022: Václav Cílek - Přijít za svítání

Jak píše Cílkův oblíbený Jorge Borges: není ani tak důležité číst další knihy, jako se vracet k těm, které jsme již četli. Knihy Přijít za svítání představuje „to nejlepší z Václava Cílka“. Tedy z knihy, které za dvacet let vydal u nakladatelství Dokořán.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Vampýrka Lissa a dhampýrka Rose proti Strigojům

Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…Vampýrská akademie.
 | nakl. Slovart, Totalfilm
TV Kosmas

O Muzeu literatury s Alenou Petruželkovou

V Praze se 18. října 2022 otevírá Muzeum literatury. Adresa: Pelléova 44. 663 m2 výstavní plochy, 900 exponátů. Také studovna, kinosál, kavárna. Týden před otevřením jsme se nechali prostory nového muzea provést autorkou koncepce stálé/nestálé expozice Alenou Petruželkovou.