Božena - scénář, který si našel knižní podobu

/ nakl. Prostor, Total Film

Spousta lidí Boženu Němcovou vnímá jako mučednici a oběť, ale ona sama se takhle rozhodně neviděla, na to byla příliš sebevědomá, říká scenáristka seriálu Božena Hana Wlodarczyková. „Byla to odvážná a otevřená žena, která si stála a šla za svým.

Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837…

Další články

TV Kosmas

Naslouchat mužům může být někdy nebezpečné

Knižní předloha úspěšné série HBO. Pojednává o úspěšné psychoterapeutce, jejím manželovi a milovaném synovi. Zdánlivě idylický život krásné rodiny se znenadání obrátí naruby: místo oslav Graciny první publikované knihy se řeší bezcitná vražda, zmizelý manžel. Katastrofa před zraky veřejnosti narůstá do netušených rozměrů.
 | Cosmopolis, HBO
TV Kosmas

Tom Waits fotogenický a magický

Pokud vám něco říká jméno Tom Waits, je fotografická kniha Matta Mahurina něčím, co budete muset mít. Nejde zdaleka jen o knihu portrétů a momentek, jakkoliv jsou uhrančivé a přesně trefené. Slavný americký fotograf a režisér ale přidal některým snímkům a kolážím kongeniálně tajemnost, hravost i detail. Dotáhnul tak Mistrovu stylizaci k dokonalosti. Zalistujte si knihou ve videu - uvidíte sami!
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Jo Nesbø v DVTV

„Dobrý příběh poznáte už od první stránky. Je to jako kdyby vás někdo pozval do svého obýváku,” říká populární norský spisovatel Jo Nesbø. „Chci psát věci, o kterých si myslím, že budou zajímat pár mých přátel. Kdybych si představoval, že oslovuji čtenáře ve více než sto zemích, asi bych se zbláznil. Takže se pořád snažím zapůsobit na ty dva chlápky, což není vůbec lehké. Nečetli ani všechny mé knihy.”