Klasická fantastika přitahuje svoji vizuálností film i komiks

/ nakl. Argo

Namalováním komiksu Války světů byl pověřen španělský malíř Vicente Cifuentes, narozený roku 1979 v Albacete. Kreslí už odmala a po úspěšné kariéře v rodné zemi získal i výtvarné zakázky z Francie. Na Stroji času zase vyrazil Mathieu Moreau, narozený v roce 1988 v Limoges, autor úspěšného cyklu Nibiru. Scénář wellsovských komiksů si vzal na starost scenárista píšící pod pseudonymem Dobbs. Vlastním jménem Olivier Dobremel.

Další vizualizací byla např., Válka světů. Scenárista David Koepp "adaptoval" stejnojmenný slavný román H. G. Wellse, jehož tématem je invaze Marťanů na planetu Zemi, a jeho příběh přesunul z konce devatenáctého století do žhavé současnosti. Dělníka Raye Ferriera (Tom Cruise) trápí problémy v rodině, jejíž členové si přestávají rozumět. Na planetu Zemi se ovšem řítí nebezpečí nepředstavitelného rozsahu. Má podobu mimozemských predátorů, kteří se rozhodli naši civilizaci zlikvidovat, a jsou na to technologicky skvěle vybaveni. Osobní potíže ustupují do pozadí. Lidé, včetně Rayovy rodiny, se musí semknout, pokud mají mít alespoň minimální šanci na svou záchranu. Režisérem filmu z roku 2005 nebyl nikdo jiný než Steven Spielberg-

Další články

TV Kosmas

Nejlepší česká plavkyně, kterou neznáte

Jako desátý člověk na světě dokončila výzvu „Oceans Seven“. Jako žena byla dokonce druhá. „Přeplavby, které Abhejali zvládla, jsou dlouhé a obtížné. Dokázala úžasné věci. A je to o to úžasnější, že pochází ze země bez moře, kde si oceán musela představovat dlouho před tím, než ho konečně spatřila.“ Lynne Cox, legendární americká plavkyně, autorka knihy Antarktická míle. Víc o své knize Dokud voda neskončí řekne plavkyně v pořadu slovenské televize Trochu inak s Adélou.
 | nakl. Universum, RTVS
TV Kosmas

Přepište dějiny: 75 let od komunistického Února

Podcast Přepište dějiny patří k tomu nejlepšímu, co na české podcastové scéně vzniklo. Setkání pro historii zapáleného publicisty a pro popularizaci zapáleného historika přináší už od listopadu 2020 nové pohledy do historie nebo také historii v nových souvislostech. Z výchozího materiálu už také vznikly dvě knihy. První únorový díl roku 2023 nemůže patřit ničemu jinému než 75. výročí komunistického puče v Československu.
 | Michal Stehlík, Martin Groman
TV Kosmas

Tisková konference k edičnímu plánu Argo leden - červen 2023

Spisovatelka Petra Hůlová promluví o svém novém románu Nejvyšší karta, který je tentokrát určen dospělým čtenářům. Televizní reportér a spisovatel Jakub Szántó představí Putinovu válku s podtitulem Ukrajinská kronika zpravodajů ČT, kteří dokumentují ruskou invazi na Ukrajinu. Překladatelka Anežka Charvátová přiblíží...