Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Jakub Szántó, David Miřejovský a kol - Putinova válka

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Desítka zpravodajů České televize sepsala kroniku největšího evropského konfliktu od druhé světové války. Jejich svědectví nabízejí autentický obraz důležitých fází ruské agrese. Od stísněného očekávání vpádu, přes invazi a její dopady na obyvatelstvo, po ukrajinské protiofenzivy a osvobozování okupovaných území. Kniha nabízí detailní přehled i příběhy z klíčových front, bombardovaného týlu, politických jednání i z dění v Rusku. Doplňují ji fotografie kameramanů ČT.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Michael Žantovský - S prominutím řečeno

Spisovatel, překladatel a diplomat Michael Žantovský ve svém novém literárním díle s okouzlující nadsázkou a vtipem líčí „nesmazatelné zážitky“ s významnými osobnostmi světového dění: od Václava Havla, George Bushe staršího, Françoise Mitterranda, Margaret Thatcherové a Michaila Gorbačova přes nizozemskou a britskou královnu a Rolling Stones až po papeže Jana Pavla II. a 14. tibetského dalajlámu.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Poselství z Ukrajiny v Knihovně Václava Havla

Kniha Poselství z Ukrajiny přináší soubor prezidentových válečných projevů; pro knižní vydání je vybral sám Volodymyr Zelenskyj a knihu opatřil působivým úvodem, v němž se zamýšlí nad tím, co se o sobě a o Ukrajině dozvěděl od počátku invaze. O titulu s jejím překladatelem Viktorem Janišem hovořili Jakub Szántó a Rita Kindlerová. Debatu moderoval Petr Onufer. Večer uvedl Michael Žantovský.
 | Havel Channel
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Petra Hůlová - Nejvyšší karta

O čem všem je nová kniha Petry Hůlové Nejvyšší karta? Je feminismus hlavní hrdinky knihy, spisovatelky Sylvie Novak, to nejdůležitější, co chce text sdělit? Jak na její anarchii vztahů nahlíží dcera Judita? A může ještě dnes jedna generace druhé něco vysvětlit nebo předat, nebo je tu opravdu jen odsuzující zaslepený komunikační amok? Kniha vychází 23. března 2023 na Velký knižní čtvrtek.