Výpravy Jiřího Peňáse: Jáchym Topol o indiánech střední Ameriky a Mexiku

/ Echo Media

Jáchym Topol vypráví o Mexiku, o zemi, která ho učarovala: „Dostal jsem se na největší hispánský knižní festival, měl jsem i to štěstí, že mi španělsky vyšly tři romány", říká a pak zasvěceně mluví i o staré civilizaci Mayů a Aztéků. Jak se chovali Španělé, když přišli do říše Aztéků? Kdo byl Hernán Cortés a čím je fascinující?

Další články

TV Kosmas

Severský literární salón online: Mumínci na palubě Arga

S překladatelkou ze švédštiny a editorkou Dagmar Hartlovou o nových vydáních knížek o mumíncích od finskošvédské autorky Tove Jansson, které aktuálně vycházejí v novém hávu a revidovaném překladu Libora Štukavce v nakladatelství Argo. V roce 2023 dosud vyšly: Čarodějův klobouk, Čarovná zima“ a Kometa.
 | Skandinávský dům
TV Kosmas

Host Lucie Výborné: Kamila Hladká a její Lidi od kolotoče

Hostem je Kamila Hladká, literární dokumentaristka, knižní editorka. Napsala knížky o hornických vdovách nebo lidech od kolotočů. Kamila Hladká je knižní dokumentaristka a editorka. Kde končí dokumentaristika a začíná vztah s respondenty? Jak se autor takovému vztahu brání v zájmu své objektivity? A proč ji lidé od kolotočů už od dětství nejen bavili, ale taky rozesmutňovali?
 | Český rozhlas
TV Kosmas

Karikova Smršť v kinech

Mohou mít vinu na smrti čtyř lidí neznámé síly? Mysteriózní thriller s Annou Geislerovou a Tomášem Maštalírem podle knižního bestselleru slovenského spisovatele Josefa Kariky. Na divokých a mlžných silnicích v pohraničních horách se začne odvíjí děsivý příběh o větrném démonovi a záhadné postavě v černých šatech. V kinech od 4. dubna.