Výpravy Jiřího Peňáse: Novohradské hory pohledem Josefa Kroutvora

/ Echo Media

Do třetího dílu Výprav Jiří Peňás přivedl vzácného hosta, Josefa Kroutvora, historika umění, esejistu, básníka a také poutníka. Josef Kroutvor mluví o svých osudových horách, o Šumavě, a hlavně o Novohradských horách, o tam skrytém koutu země, kterým Šumava končí, nebo začíná. Jak se tam dostal, jak na něj ta láska padla, co je na nich nejpůvabnější a nejdojemnější. Mluví ale i o jejich poválečném poničení, o rozdílu mezi divočinou a zdivočelostí.

Další články

TV Kosmas

Pakárna zůstane pakárnou aneb povinná vojenská služba v ČSSR

Není úplně dobré začínat vojenskou přípravu na vysoké škole v době normalizace otázkou, proč máme v zemi dvě armády – československou a sovětskou, když by bohatě stačila jedna –československá. Náčelník vojenské katedry pak pochopitelně udělá vše pro to, aby se důstojnická kariéra takového odvážlivce přibrzdila a ten si bez frček užil dvouleté vojny se vším všudy. A nejlépe v Popradu.
 | nakl. Tympanum
TV Kosmas

Pavel Kolář o své knížce: Je to zamyšlení nad tělesnou, duševní i společenskou odolností

Co se dočtete v nové knížce Pavla Koláře? "Je to takové zamyšlení nad tělesnou i duševní odolností. Je důležité mít i společenskou odolnost, což se promítá do výchovy našich dětí. Díky komfortu, ve kterém žijeme, se stáváme křehkými. Jak individuálně, tak společensky," myslí si.
 | O2 TV Sport
TV Kosmas

Porada Echa: Spor o Karla Schwarzenberga - byl intelektuál, historkář, flamendr nebo pankáč?

Komentátoři Týdeníku Echo ještě jednou vzpomínají na nedávno zesnulého Karla Schwarzenberga. Vášnivá debata zavládla především mezi Jiřím Peňásem a Danielem Kaiserem. Jak to měl Schwarzenberg s jazyky? A byl intelektuálem, když nezanechal žádné vlastní texty?