Screenshot IF: Patricia Churchland - Biologický původ morálky

/ MFDF Jihlava

Neurofilozofka Patricia Churchland přichází s nezvyklým pohledem na to, odkud se bere morálka, a s ní i solidarita a péče o druhé. Její zdroj při zkoumání fungování mozku nenachází jen v náboženství, výchově a společenské etice, ale i v biologických procesech a evoluci. Důležitým souvisejícím objevem přitom je, že tyto schopnosti nejsou dány pouze člověku. Najdeme je také u dalších savců i jiných druhů živočichů. Jaké implikace to má pro fungování společnosti?

Další články

TV Kosmas

Válka zanechává nezhojitelné jizvy

Eli Beneš napsal svůj první román. Nepatrná ztráta osamělosti má pět set stran a těžké téma. A má nominaci na Magnesii Literu. Kudy vedla Pierrova cesta z Radia 1 přes časopisy Ultramix a Filter k rádiím Expres FM a Classic Praha, kde vzal nápad na příběh a kde vzal tolik času, aby ho sepsal.
 | Ondřej Aust, Mediář
TV Kosmas

Ceny Litera 2024: nominace - Petr Šesták: Vyhoření

Petr Šesták nejprve přečetl několik krátkých úryvků ze své novely Vyhoření a pak debatoval s diváky o cyklistech mezi auty, vlastních zkušenostech s kolem, autofikci i o nečekaném závěru příběhu. Moderoval Pavel Mandys. Vyhlášení vítězů proběhne 18. dubna v přímém TV přenosu.
 | spolek Litera
TV Kosmas

Ceny Litera 2024 - nominace: Klára Krásenská: Mýtinami

Poezie Kláry Krásenské je plná tajuplné přírody a nadpřirozených až strašidelných jevů a při jejím čtení publikum ani nedutalo. Autorka pak vyprávěla, jak sbírka vznikala, i o kraji u Sázavy nedaleko Benešova, kde vyrůstala a kde se děj básní převážně odehrává. Moderoval Pavel Mandys. Vyhlášení vítězů proběhne 18. dubna v přímém televizním přenosu.