AudioLolita

/ Tomáš Weiss

Lolita je ten zvláštní okamžik literatury, kdy se slovní mistrovství setkává s třaskavou látkou a dojde k výbuchu, který obletí svět a navždycky se zapíše do kánonu světové literatury. Vladimir Nabokov se rozhodl ve svých 54 letech napsat knihu o ději do té doby zcela nepopsatelném. O lásce dospělého postaršího muže k mladším dívkám. Kniha byla v několika zemích přísně zakázána a její autor byl kvůli ní stáhnut z nominace na Nobelovu cenu. Vyjde na začátku prosince jako audio.

 

Lolita

305

Lolita

243

Lolita

199

Další články

TV Kosmas

Vzhůru do Rakety 09!

RAKETA je časopis pro děti zhruba 5-10 let staré, ale hravost není věkově omezena. Na 48 stránkách najdete příběhy, komiksy, zábavné hry, úkoly, tvoření, vaření, básničky i různé zajímavosti vždy na jedno konkrétní téma. Unikátní je v tom, že neobsahuje žádnou reklamu.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

O Geniální přítelkyni s překladatelkou Alicí Flemrovou

Celý svět čte Elenu Ferrante a její neapolskou tetralogii. A Češi už můžou díky Alici Flemrové a nakladatelství Prostor také. Konečně tak mohou zjistit, v čem je ta kniha geniální a přátelská a jestli jde o něco víc než jen tajnosti, za kterými se v anonymitě skrývá skutečný autor nebo autorka.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Cikánská rapsodie - historie českého romského odbojáře Josefa Serinka

Sedmdesát let po válce můžeme jen díky historikovi Janu Tesařovi poznat romského válečného hrdinu. Vyvolává to otázku, proč historici, ale i pováleční politici příběh takto významné osobnosti veřejnosti zamlčeli. Jan Tesař je svou kritikou běžného pohledu na české dějiny 20. století známý. I v Serinkově biografii se chopil příležitost poukázat jak na mylné závěry, tak na bílá místa dějin protektorátu, která nadále čekají na vyplnění.