Jiří Hájíček - Selský baroko

Selský baroko

Nakladatel: Host 2005
Magnesia Litera 2006

Rozebráno
179 Kč
pohlídat

Anotace

V beletrii posledních let se najde jen málo knih, které by se zabývaly naší nedávnou minulostí, a není snad jediné, jejímž tématem by bylo období kolektivizace vesnice v 50. letech. V novele Selský baroko se o takovou historickou reflexi pokouší Jiří Hájíček (1967), autor generace, která vyrůstala dávno po tomto temném období selských procesů....
Zobrazit celý text

TITULY V SÉRII: Magnesia Litera 2006 - próza

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(8x)

Vaše hodnocení
Vynikající čtenářský zážitek, strhující příběh, napínavé, poučné, relativní.. všechno. Moc povedené.
Velmi dobra knizka. Opravdovy nezapomenutelny ctenarsky zazitek. Vrele doporucuji!
To je opravdu vynikající kniha. Myslím, že by si ji měl opravdu asi přečíst každý. Já sám jsem si ji koupil včera odpoledne cestou z práce a ráno jsem byl ve třech čtvrtinách. Díky za ni Hostu i autorovi.
4,5* Knih od českých autorek jsem četla opravdu hodně a jsme velkým fanouškem většiny z knih, k českému současnému autorovi jsem přišla až teď s touto knihou a jsem moc ráda, že tomu tak je. První díl venkovské trilogie se mi velmi líbil, nevšední (a pro mě docela neznámé) téma mě vtáhlo, prostředí Jižních Čech také příliš neznám, ale úplně jsem...
Více
Kniha prolamuje tabu českých dějin a 50. léta 20. století a pohled na ně. Není černobílá ani schematická. Hrdinové a poražení se překvapivě mění během toku vyprávění. Souhlasím s tím, že lyrické pasáže nepůsobí vždy dobře, ale naopak sympatické jsou mi rysy autobiografické a práce autora s napětím až detektivním.
Na český standard rozhodně vysoce nadprůměrná kniha. Hájíčkovi se dobře podařilo propojit padesátá léta a kolektivizaci s detektivní zápletkou... rozhodně v čtivé formě. Jediné, co mě otravovalo, byly silně přelyrizované pasáže, které občas neměly daleko ke klišé. Komu se líbilo, dopouručuju Zloděje zelených koní od stejného autora: opět dobře...
Více
Zobrazit další (3)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Teorie relativity historické viny

Jiří Hájíček (*1967) debutoval v roce 1998 sbírkou povídek Snídaně na refýži. O tři roky později vydal patrně svůj nejúspěšnější román Zloději zelených koní, poté román Dobrodruzi hlavního proudu a loni sbírku povídek Dřevěný nůž. Poslední román (r. 2005) nese název Selský baroko.
Celá recenze

Historická paměť jako mince o více než dvou stranách

Jiří Hájíček (*1967) není na české literární scéně žádným nováčkem. Na svém kontě má již čtyři tituly (dvě povídkové sbírky Snídaně na refýži (1998) a Dřevěný nůž (2004), román Zloděje zelených koní (2001) a obsáhlou podnikatelskou love story Dobrodruzi hlavního proudu z roku 2002). Zůstával však zatím spíše ve stínu ostatních autorů střední generace, mezi něž patří například Topol, Hakl či Balabán.
Celá recenze

Vesnický román léta Páně 2005

(...) Hájíček napsal román, jemuž by se dalo mnoho věcí vytknout, především snad poněkud matné postavy, jejich strojené dialogy, v některých sekvencích těžkopádně rozvíjené napětí. To ale nechám jiným. Selský baroko je slušný román ve všech významech toho slova.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Selský baroko
Autor:
Hájíček, Jiří
Nakladatel:
Host
EAN:
9788072941643
ISBN:
80-7294-164-X
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 178 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2005 (1. vydání)