Kurban Said - Alí a Nino

Alí a Nino: Příběh lásky

Nakladatel: Abonent ND 2006
Rozebráno
176 Kč
pohlídat

Anotace

Dodnes překvapivě aktuální drama tragické lásky muslima Aliho a Gruzínky Nino z křesťanské rodiny se odehrává v Baku v předvečer ruské revoluce. Román, jenž je variací na věčný příběh Romea a Julie, vyšel poprvé v roce 1937 pod pseudonymem Kurban Said, za nímž se patrně skrývají baronka Elfriede von Ehrenfels a Lev Nussimbaum, žid narozený v Baku,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
To je jen příběh lásky na povrchu - jinak je to nádherná reálie o expanzi Rusů, o muslimské cti, o možnosti dorozumění, o jedinečnosti civilizací.
Je to krásná knížka, přečetla jsem ji jedním dechem. Líbila se mi natolik, že jsem ji koupila i babičce, ta ji už půjčila i oběma tetám... A líbila se všem.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

My bychom raději zůstali v Asii!

(...) Kniha na nás dýchne nejen napínavým dějem a psychologickou propracovaností hlavních postav, ale hlavně hloubkou lidskosti a pokory, se kterou hrdinové přistupují nejen jeden ke druhému ve snaze o pochopení, ale i ke svému předurčení a poslání na této zemi.
Celá recenze

Dobrodruh, který předběhl svou dobu

(...) Román Alí a Nino vyšel poprvé v Německu roku 1935. Na chytlavé knize zaujme novinářsky přesná kresba dobového pozadí, ale důvod, proč je aktuální i sedmdesát let po svém vzniku, kdy vychází český překlad, leží jinde: autorovi nešlo o milostný příběh, ale o ódu na soužití orientálních kultur, které se mohou navzájem oplodňovat, anebo vyhladit. A o tom, zda ze soužití poplyne tvůrčí energie či třaskavá směs, nerozhodují jednotlivci, ale často zrůdný dějinný mechanismus.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Alí a Nino
Autor:
Said, Kurban
Nakladatel:
Abonent ND
EAN:
9788072582440
ISBN:
80-7258-244-5
Doporučená prodejní cena:
195 Kč
Originál:
Ali und Nino
Překlad:
Topoľská, Lucy
Popis:
1× kniha, vázaná, 288 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2006 (1. vydání)