Cormac McCarthy - Krvavý poledník

Krvavý poledník: aneb Večerní červánky na západě

Nakladatel: Argo 2009
Krvavý poledník

Krvavý poledník

358 Kč
Skladem
358 Kč
Rozebráno
304 Kč
pohlídat

Anotace

Když v roce 1985 vydal Cormac McCarthy svůj pátý román Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě, dočkal se pouze vlažného a rozpačitého přijetí. Postupem času však zájem čtenářstva i kritické obce narůstal a v dnešní době se kniha těší takřka kultovnímu statusu –je označována za McCarthyho vrcholné dílo a zároveň za jeden z nejdůležitějších...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(5x)

Vaše hodnocení
To nejlepší z Williama Faulknera, Nicka Cavea nebo Gabriela G. Marquéze...a Cormaca McCarthyho. Např. McCarthyho Cesta se po přečtení Krvavého poledníku jeví jako pouhá krátká, letmá rozcvička. Tato kniha ve mně rezonovala jako kácení mohutného stromu. Mnohovrstevnaté, drásavé i zklidňující...a neskutečně silné. Pravděpodobně to nejlepší, co jsem kdy četl.
Opravdu hodně hutné čtivo. Velice hluboké popisy krajiny hraničící až s myšlenkami nekonečnosti vesmíru. Doslova jsem cítil žár slunce v zátylku, hlad, nasládlý pach krve a skřípající písek mezi zuby. McCarthy čtenáře dokáže zaujmout, šokovat, vyčerpat. Rychlé, až usečné popisy a rychlé změny tématu tvoří opravdu jakýsi knižní střich, který se...
Více
Kniha, která ve vás zůstane doslova "trčet". Jedna z nejlepších, jakou jsem četl. Magické, hluboké. Psané suverénním jazykem, výborný překlad.
Napoprvé možná překvapí hutnost a obtížnost textu a délka jednotlivých kapitol. Možná budete i zklamaní. Já teda byl. Chtěl jsem jen brutalitu a geniálního soudce Holdena. Výsledný pocit z obojího se ovšem dal vystihnout jen jako nenaplněný. Napodruhé už mi začínali docházet určité souvislosti. Stejně jako si museli kritika a čtenáři v USA...
Více
Kdybych mohl, hodnotím knihu za 4,5 hvězdičky. Díky častým popisům brutálních masakrů není kniha čtením pro každého, díky metafyzickému přesahu také ne. Zklidněnit žaludek při čtení je možné v lyrických pasážích popisujicích krajinu, ikdyž i tady se často blýská. Nejlepší strany románu jsou podle mě hned ty úvodní, kdy se čtenář seznamuje s klukem....
Více
Zobrazit další (2)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Tanec mezi indiánskými skalpy

(...) Děj Krvavého poledníku je rychlý, napínavý, a přesto jednotvárný - monotónnost ovšem neukolébá, ale spíše děsivě podtrhuje prázdnotu krajiny a automatickou samozřejmost všudypřítomného excesu. K této strohosti a přímočarosti vytváří kontrapunkt jazyk vyprávění. Ten je okázale vznešený a komplikovaný, protkaný poetickými popisy přerušovanými jen strohými a vulgárními promluvami lovců skalpů. Vysoký, téměř biblický styl vyprávění povznáší děj na úroveň prastarých legend a mýtů. Rozhodně není náhoda, že je Krvavý poledník oceňován nejen jako jeden z nejlepších textů svého autora, ale i jeden z nejvlivnějších amerických románů druhé poloviny dvacátého století. Bez přehánění je to totiž jeden z nejúchvatnějších románů vůbec.

Krajinou krutosti

(...) Jak rafinovaná důstojnost textu, tak autoritativní projevy výmluvného soudce navenek vytvářejí zdání poselství, ke kterému je nutné se probít vnějším zdáním nejasnosti. "Záhadou je, že žádná záhada není," vysmívá se však svým užaslým spolubojovníkům soudce, a možná tak komentuje nejen podstatu dějin, ale také smysl vlastních promluv a celou povahu majestátního, vysoce stylizovaného vyprávění. Celý román jako by byl zakódován do působivé šifry, za níž tušíme důležitou zprávu, ale zároveň si nejsme jisti, zda, pokud tomu uvěříme, jsme právě tím neupadli do léčky.

Krvavá stopa americké historie

(...) Nakladatelství Argo však již před lety uveřejnilo dva díly hraničářské trilogie - Všichni krásní koně a Hranice -, v nichž se americký prozaik pokoušel o jistou variaci na žánr westernu. Stejné téma má i Krvavý poledník (1985), patrně autorova vůbec nejlepší kniha, která byla česky publikována nyní. Bez nadsázky lze říct, že vydání Krvavého poledníku je jednou z literárních událostí roku. V románu se působivě snoubí snad všechna témata, jimž se Cormac McCarthy během své literární dráhy věnoval, navíc se příběh, inspirovaný skutečnými událostmi, dotýká velice problematické kapitoly americké historie - jak v obsáhlém a detailním doslovu popisuje Marcel Arbeit, asi největší český znalec díla Cormaca McCarthyho.

McCarthy rozehrává další krutou hru o duši lidstva

(...) Násilí v Krvavém poledníku není samoúčelné ani nepochopitelné. McCarthy ho pojímá jako odvěkou a nedílnou součást existence. I když nad obrazy bezhlavých a rozpáraných torz štítivě přivíráme oči jako před něčím odporným a nepřípustným, dějiny mimoděk dávají za pravdu soudci: "Válka je nejvyšší hrou, poněvadž válka v posledku vnucuje jednotu bytí. Válka je bůh." Krvavý poledník předestírá děsivě věrný portrét té části lidské přirozenosti, před níž není úniku.

McCarthy, krutější než kdy jindy

(...) Krvavý poledník je pravděpodobně nejšílenější McCarthyho knihou a možná i jedním z nejukrutnějších románů světové literatury. Je srovnatelný s popisem stalinských čistek či válečného běsnění. McCarthy prokazuje i detailní znalost krajiny, historie a geografie, především však dokáže čtenáři, který má o tehdejším Západě zcela jiné představy, vnuknout poměrně jasnou představu o tom, jaké zvrácenosti je člověk schopen, když dostane moc nad životy jiných.

Vychází nový krvavý McCarthy

(...) Teprve s Krvavým poledníkem, který nakladatelství Argo vydává v češtině, přichází skutečně drastické líčení, nepochopitelná brutalita, vykloubení jakékoli lidskosti, svět postavený pouze na agresi. McCarthy, kterého kritika řadí po bok klasiků postmoderny Philipa Rotha a Dona de Lilla, napsal Krvavý poledník v roce 1985 a stal se díky němu kultovním autorem. Kniha je v díle Cormaca McCartyho předělem - jím počínaje se v jeho románech neobjevují uvozovky pro vyznačení přímé řeči, a promluva hrdinů tak splývá s vyprávěním.

Krvavá cesta po Krvavém poledníku

(...) Román Krvavý poledník čerpající ze skutečných událostí poloviny devatenáctého století bývá označován za katalog násilí, krveprolévání, brutality a krutosti. Cesta malého kluka (který nemá jméno a je to prostě kluk) je, jako ostatně u McCarthyho poměrně často, osou příběhu, na niž se nabalují krvavé a na první pohled zbytečně brutální scény. U McCarthyho však mají význam - filozofický, apokalyptický, literární, narativní.

Magazín OKO

TV Kosmas

AAA není jen autobazar...

 
 |  tomáš weiss, vojtěch polák

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Krvavý poledník
Autor:
McCarthy, Cormac
Nakladatel:
Argo
Edice:
AAA - Edice angloamerických autorů
EAN:
9788025701416
ISBN:
978-80-257-0141-6
Doporučená prodejní cena:
358 Kč
Originál:
Blood Meridian
Překlad:
Svoboda, Martin
Popis:
1× kniha, vázaná, 391 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 21 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)