Lubomír Martínek - Mýtus o Lynkeovi

Mýtus o Lynkeovi

Nakladatel: Paseka 2009
Rozebráno
252 Kč
pohlídat

Anotace

Proč lidé tolik odmítají vidět? Odpověď na tuto otázku hledá autor prostřednictvím Lynkea, Argonauta proslulého svým ostrozrakem. Autorův zástupce, jehož předobraz se plavil po vlnách, brázdí široká pole vědění a poznatků, z nichž se snaží dobýt porozumění, proč slepota světem vládne. Záznam jeho pouti za pochopením se čtenáři podává v podobě hutného knižního eseje.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Zrozen, aby viděl

(...) Skrze metaforu vidoucího Lynkea vykládá autor možnosti hledání ztracené identity. Lynkeus byl sice antický hrdina, ale v Martínkových textech myslí a vnímá tak, jako kdyby žil v jednadvacátém století. Dnešního člověka ovíjí předivo sociálních sítí a citových pout. (...) Lynkeus reprezentuje skutečné vidění, které se vyskytuje pouze mimo nástrahy civilizace. Lidská společnost dokonale ovládá techniku, jak jedinci zavřít oči. Podle Martínka základní etapu ve vytváření slepoty představuje školní docházka. Během vyučovacích hodin vzniká návyk na modelové situace. Mašinerie stereotypů semele jedinečné osobnosti na šedivý dav, jenž žije v hranicích automatického vidění reality. (...) Pocit určité nezakotvenosti se v autorově díle objevuje na mnoha místech, což zřejmě souvisí i s jeho vlastními prožitky v emigraci. Nikdy však nepropadá beznaději, naopak se snaží podněcovat ke vzpouře.

"Argonaut" Martínek píše o tyátru světa

(...) Mýtus o Linkeovi má v Martínkově tvorbě výlučné postavení. Jako by se bohatší o zkušenosti posledních let znovu navracel k těm svým knihám, jakými jsou například Palimsest či Nomands land, které představovaly to nejpozoruhodnější, co se počátkem 90. let objevilo na pultech knihkupectví. Už proto, že nehledal jednoznačné odpovědi, ale spíše trousil znepokojivé otázky. A ne náhodou je tomu i v jeho poslední knize, kde "Linkeovi nejde o to změnit svět, ale hledat způsob, jak v něm bez studu přežít".

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Mýtus o Lynkeovi
Autor:
Martínek, Lubomír
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071859581
ISBN:
978-80-7185-958-1
Doporučená prodejní cena:
280 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 248 stran, česky
Rozměry:
13 × 20,5 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)