Alaine Polcz - Žena na frontě

Žena na frontě

Nakladatel: Havran 2009
Rozebráno
232 Kč
pohlídat

Anotace

Dokumentární román maďarské spisovatelky Alaine Polczové (1922–2007), věcně nazvaný Žena na frontě, líčí přirozeným, bezprostředním jazykem otřesné osobní zážitky z posledních dvou let druhé světové války. Autorka se bez známek sentimentu po padesáti letech vrací k nejtěžšímu období svého života, kdy se v raném mládí ocitla v nelidských podmínkách...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Žena na frontě: intimní deník za časů krutosti

(...) Alaine Polcz v knize bravurně prolíná napínavé vyprávění se stylem eseje. Ve svém díle zastává ryze humánní postoj, v centru jehož pozornosti stojí člověk a jeho chování v extrémních životních podmínkách. Polcz v knize Žena na frontě používá přímočarý, bezprostřední styl, prostý jakékoli psychologizace, mentorování a jazykové zdobnosti. Ve svém vyprávění si zachovává silnou dávku autentičnosti, jednotlivé epizody líčí uměřeně a s nadhledem, a vytváří tak velmi čtivý a strhující text. Přestože se dílo od počátku až do konce točí kolem morálního rozkladu a smrti, je román Žena na frontě oslavou lásky k životu.

Žena na frontě

Autobiografická kniha maďarské autorky Alaine Polczové (1922–2007) Žena na frontě z roku 1991 vypráví nejen o jednom soukromém osudu – či spíše o jeho výseku (podtitul knihy zní Kapitola z mého života) –, ale také o tom, jaké byly poslední měsíce druhé světové války v Maďarsku a že se sovětští osvoboditelé nechovali dost často zrovna hrdinsky.
Celá recenze

Jenom bychom se potichu rozpadali...

Alaine Polcz, maďarská spisovatelka, psycholožka a výjimečná žena, se ve svých beletristicky pojatých memoárech vrací k nejtemnějšímu období svého života.
Celá recenze

Jenom bychom se potichu rozpadali

(...) Román Žena na frontě (Asszony a fronton, 1991) je dokonale minimalistické pojednání o válečných zvěrstvech. Zároveň ovšem funguje i jako přímá a nekompromisní výpověď ženy, která se ocitla přímo ve středu otřesných událostí, jež zásadním způsobem ovlivnily a zformovaly celý její příští život. V případě Ženy na frontě není výraz výpověď užit jako součást řetězce vágních a klišovitých hodnocení, nýbrž je plnohodnotným a nanejvýš výstižným přívlastkem, který lze tomuto románu bez obav přiřknout. Jakkoliv intimní a osobní prožitky jednotlivce jsou v textu vylíčeny, hovoří tato kniha zároveň za všechny ženy, které prošly peklem a ocitly se v mezní situaci.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Žena na frontě
Autor:
Polcz, Alaine
Nakladatel:
Havran
EAN:
9788086515892
ISBN:
978-80-86515-89-2
Doporučená prodejní cena:
258 Kč
Originál:
Asszoni a fronton
Překlad:
Valentová, Anna
Popis:
1× kniha, vázaná, 192 stran, česky
Rozměry:
14 × 20 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)