Jeffrey Eugenides - Hermafrodit

Hermafrodit

Nakladatel: BB art 2009
Rozebráno
269 Kč
pohlídat

Anotace

Na jaře roku 1974 začne studentku prestižní dívčí školy na detroitském předměstí Grosse Pointe neodolatelně přitahovat spolužačka. Calliope cítí, že její city jsou opětovány, nicméně o lesbický vztah nejde – Calliope Stephanidesová totiž záhy vycítí, že s ní něco není v pořádku, lépe řečeno že je jiná než ostatní dívky. Vlastně že vůbec není...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Puvodně jsem čekala něco úplně jiného. Když jsem si přečetla v knihkupectví obsah, myslela jsem si, že kupuji nějakou 'psycho' knížku, takže jsem byla dost překvapená, že z toho nakonec byla spíš rodinna sága 3 generací přistěhovalců do USA. Příběh je to zajímavý a čtivě napsaný.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Krutá cesta z Turecka do Detroitu

Děj Hermafrodita začíná v létě roku 1922 na venkově v Malé Asii, kde žili v relativní harmonii Turci, Řekové i Arméni. Teď však zuří řecko-turecká válka včetně násilností vůči civilistům. A právě v této pohnuté době začínáme sledovat příběh Calových budoucích prarodičů, jimž se na poslední chvíli povede prchnout z obsazeného města na palubě lodi nejprve do Evropy a posléze do Spojených států.
Celá recenze

Dospívat, toužit a vyprávět

(...) V Eugenidesově podání nemá lidské dozrávání pouze tělesný rozměr, jde rovněž o to naučit se správně hrát svou genderovou roli, tedy jak být sociálně akceptovatelným mužem nebo ženou. V genech může být zakódována spousta informací - nemoci, které nás postihnou, čas a způsob smrti, snad i hrubý nástin charakteru - ale nejjemnější povahové nuance nám vtiskne až život sám. Právě v nedůvěře k této moderní verzi nevyhnutelného řeckého " fatum" leží jeden z nejsilnějších podtextů vyprávění Cala Stephanidese. Proti jakémukoliv předurčení, ať už zdravotnímu, společenskému nebo rodinnému, se dá vždy bojovat svobodnou vůlí.

Krutá cesta z Turecka do Detroitu

(...) Porotce Pulitzerovy ceny i čtenáře okouzlil Eugenides především formou a narativním stylem, jež pro své opus magnum zvolil. V jazykové bohatosti, která nepostrádá svižnost a vtip, se podobá anglicky píšícím autorům z bývalých kolonií: stejně psal Salman Rushdie v Dětech půlnoci či Zadie Smithová v Bílých zubech. Příběh rodiny Stephanidesů se nenese jen v osobní rovině; jako ve správné sáze se do něj a skrze něj promítají dějiny místa i celé země. V Detroitu začíná Calův dědeček Lefty u pásu ve Fordově továrně, pak v čase prohibice pašuje z Kanady přes zamrzlé Huronské jezero do Států alkohol. Za války slouží jeho syn Milton v armádě a v padesátých a šedesátých letech pozorujeme jeho postupnou přeměnu v dokonalého Američana, jenž se zbavuje původní národní identity svých rodičů. Nejprve má bar a pak vede úspěšnou rodinnou firmu. V sedmdesátých letech pak čelí Stephanidesovi s celou Amerikou ropné krizi. Calliope se změní v Cala, po několika životních kotrmelcích se jako diplomat dostává do Berlína, kde snad konečně nachází štěstí. To vše se dozvíme hned na několika prvních stranách. Čtenářský zážitek tak nepramení tolik z toho, co všechno se u Stephanidesů přihodí, ale jak k tomu dojde.

Tak něco mezi - Nový člověk je hermafrodit a žije v Berlíně

(...) Hermafrodit s ní má společné přinejmenším tři věci: místo děje Detroit, snad nejameričtější z amerických měst, které však literáti - snad s výjimkou Joyce Carol Oatesové - doposud opomíjeli. Dále brilantní postižení frustrací a traumaty dospívání a konečně osobitou narativní techniku. Zatímco ve Smrti panen je vypravěčem řecký chór, v Hermafroditovi je jím vševědoucí já. (...) Na počátku třígenerační rodinné ságy, táhnoucí se od průmyslové revoluce přes prohibici a depresi až po osamělost vyšší střední třídy v rozpadajících se velkoměstech 70. let, tak stojí incest. (...) Díky Calově pohledu na vlastní život pochopíme, jak se formuje nové "já" v americké mytologii, která se dokázala zbavit dualit a netrvá na tom, aby se člověk definoval způsobem buď - anebo, když si vystačí s mnohem pružnějším a zajímavějším "něco mezi".

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Hermafrodit
Autor:
Eugenides, Jeffrey
Nakladatel:
BB art
EAN:
9788073815264
ISBN:
978-80-7381-526-4
Doporučená prodejní cena:
299 Kč
Originál:
Middlesex
Překlad:
Nagy, Ladislav
Popis:
1× kniha, vázaná, 512 stran, česky
Rozměry:
16 × 24 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)