Sebastian Barry - Tajný deník

Tajný deník

Nakladatel: Odeon 2009
Rozebráno
242 Kč
pohlídat

Anotace

Historie může být napínavým příběhem plným romantiky i utrpení. Můžeme ji brát jako bernou minci, anebo ji různě interpretovat. Jsou autoři, kteří nechápou dějiny jako něco neměnného a daného, ale spíš jako prapodivnou, ošemetnou věc plnou omylů a přehmatů. Sebastian Barry zachytil v Tajném deníku bezmála celé 20. století. Román je strukturován...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Tajný deník lze nahlížet několika způsoby.
Jednak jako pohnutý životní příběh. Jako takový není zrovna neoriginálnější ani nejrozpracovanější, jaký lze v literatuře najít, i když je vyprávěný zajímavým způsobem, skládaný z různých zdrojů, z nichž ani jeden není zcela věrohodný. Pokud ho budeme vnímat jen jako románovou story, může se konec...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Irské dějiny v ústavu pro chorobomyslné

(...) Právě skrze metaforu osobních tragédií Roseanne a doktora Grena autor zpodobňuje minulost celého Irska. Vyjadřuje proměnu, jakou země prošla od dob, kdy nesnášenlivá agresivní společnost dokázala z malicherných důvodů zabíjet nevinné. Paradoxně se jedná především o vraždu duševní. Otec Roseanne přišel o veškerou podstatu lidství dávno před svou nevyjasněnou smrtí a z matky zbyla pouze troska. Uniknout nedokázala ani sama Roseanne. Ve chvíli, kdy čtenář sní o zaslouženém happy endu, je obviněna z cizoložství a odstraněna na okraj takzvaně slušné společnosti. Neumí se bránit. Život ji vydal napospas těm, kteří to s ní údajně myslí dobře. Barry zachází až k tématu dlouhodobé paměti. Kolik si člověk může zapamatovat a co z toho lze považovat za pravdu.

Z této noční můry se nelze probudit

(...) Podobně jako v několika svých předchozích dílech i tady kombinuje dvě různé vyprávěcí linie, jež se místy protínají, až se na samém konci spojí v jedinou. První linií je "tajný deník" Roseanne McNultyové, pacientky ústavu pro duševně choré, jež se tam dostala jako poměrně mladá žena a jejíž současný, nepochybně vysoký věk je záhadou i pro ošetřující personál. Druhou linii tvoří deník jejího lékaře Williama Grena, který se snaží prací přenést přes smrt své ženy. (...) Vrací se v něm hluboko do minulosti, znovu prožívá tehdejší utrpení a příkoří a snaží se s nimi vyrovnat literárně - a nutno dodat, že je mistrnou vypravěčkou. Sebastian Barry odolal pokušení, jemuž někdy podléhají autoři píšící z perspektivy duševně nemocných, a Roseannin part je po literární stránce skutečně brilantní.

Barryho Tajný deník odkrývá podstatu dějin

(...) Psychika a emoce vyvěrají z textu hladce, bez jakékoli nucenosti. Podobně osobnost doktora Grena zjevuje svou rozeklanost a lidskou nedokonalost bez velkých slov. Tajný deník naléhavě zobrazuje zranitelnost člověka, vystačí si přitom bez přepjatosti a zbytečných rekvizit. Barryho psaní se opírá o vnitřní čistotu, upřímnost a vědomí, že jakákoli pravda o věcech bývalých je pouze a jen jednou z možných verzí příběhu. Na mikroskopickém výseku dvou individuálních životů dokáže autor obrazit velké tragédie dějin, aniž by své hrdiny zbavil jedinečnosti a hloubky. To je bezesporu výsada významných literárních děl.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Tajný deník
Autor:
Barry, Sebastian
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020712967
ISBN:
978-80-207-1296-7
Doporučená prodejní cena:
269 Kč
Originál:
The Secret Scripture
Překlad:
Musilová, Markéta
Popis:
1× kniha, vázaná, 288 stran, česky
Rozměry:
13 × 20,5 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)