Wislava Szymborská - Okamžik. Dvojtečka. Tady

Okamžik. Dvojtečka. Tady

Nakladatel: Pistorius & Olšanská 2009
Cena Josefa Jungmanna 2010

Rozebráno
152 Kč
pohlídat

Anotace

Tři básnické sbírky polské básnířky, laureátky Nobelovy ceny za rok 1996. Poslední z nich se v Polsku během dvou měsíců prodalo 40 000 výtisků.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Wisława Szymborska

Na poezii Wisławy Szymborské (nar. 1923) okamžitě zaujme elegance výrazu - většina básní má plynulé tempo, až se nám může zdát, že nasloucháme nějakému klidnému a výsostně kultivovanému vyprávění, v němž zazní vše, co má být řečeno, a ani o písmenko navíc nebo méně. Jako kdyby pro Szymborskou nebylo nic jednoduššího, nic samozřejmějšího než psát básně. Ale jaké básně! Verše neomračují nápadnými metaforami, které by si ukradly čtenářovu pozornost jen pro sebe na úkor zbytku básně. Typickou polohou Szymborské je naopak pozorování, v němž lyrický subjekt zůstává ve zvědavém, zároveň však pokorném odstupu, fascinován a zároveň udiven tím, jak jsou všednodennost a zdánlivě banální okamžik či detail vždy znovu něčím neopakovatelně jedinečným a fascinujícím, nikdy však ne definitivně uchopitelným.

Na honění bycha není pozdě

(...) Poezie nobelovské laureátky je navíc konkrétní, ale přitom nabízí obecnou platnost, a také osobní, ovšem nikoliv zas sebestředná. Zkrátka, tyto básně si umí u čtenáře zjednat respekt. Chvílemi si v jejich společnosti připadá jako malý kluk, chvílemi potom možná i jako blahosklonný švihák na procházce s brebentící stařenkou, nakonec je ale uzavřeno hluboké přátelství. Je příjemné zjistit, že Nobelovu cenu přece jen ještě získávají pozoruhodní autoři a že jejich dílo zde může klidně vyjít i v dnešním rychlém světě ještě dlouhých třináct let po ocenění. A pokud se pořád mluví o tom, co všechno nám ohledně kultury Poláci "závidí", my jim to můžeme - jak potvrzuje nová kniha - v případě Wislawy Szymborské s klidem oplatit.

Wislawa Szymborská: Okamžik. Dvojtečka. Tady

(...) Je to přehled její tvorby poté, co se roku 1996 stala držitelkou Nobelovy ceny za literaturu. Ale zároveň je to komplet, těch devětapadesát básní svazku představuje úplný obsah tří sbírek - Okamžik, Dvojtečka, Tady. Rozsah je tedy signálem, že Szymborská píše málo, či možná málo publikuje. Pouští z ruky jen verše, které aspirují na arcidíla. Jeden z polských recenzentů ji srovnal s Vermeerem, který za celý život namaloval jen na čtyři desítky obrazů - "ale jakých!" Básně Wisławy Szymborské jsou často malými filozofickými traktáty, úvahami, psanými ovšem každému srozumitelným jazykem.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Okamžik. Dvojtečka. Tady
Autor:
Szymborská, Wislava
Nakladatel:
Pistorius & Olšanská
EAN:
9788087053393
ISBN:
978-80-87053-39-3
Doporučená prodejní cena:
169 Kč
Překlad:
Dvořáčková, Vlasta
Popis:
1× kniha, vázaná, 112 stran, česky
Rozměry:
14 × 21 cm
Rok vydání:
2009