Petr Koura, Pavlína Kourová -

České Vánoce ...

České Vánoce od vzniku republiky po sametovou revoluci

Nakladatelé: Dokořán, Jiskrová Jaroslava - Máj 2010
Rozebráno
359 Kč
pohlídat

Anotace

Výjimečná kniha o slavení vánočních svátků za první republiky, v období nacistické okupace, v padesátých letech, ve "zlatých šedesátých" či v éře normalizace. Přibližuje, jak Vánoce prožívali českoslovenští prezidenti, řadoví občané, nuceně nasazení dělníci, vojáci zahraniční armády nebo političtí vězni nacismu a komunismu. Autoři vycházejí z...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Krásná kniha, všem doporučuji. Nejen pro vzpomínky, ale také díky výbornému zpracování celého tématu. Každý by si ji měl přečíst! Už jen kvuli tomu, jak se dneska máme báječně a kdo by chtěl pořád něco vracet, ať se začte do této knížky!

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Dějiny psané pod vánočním stromkem

Krutost a lidská nadřazenost, ale také solidarita ve všech podobách získává o Vánocích nejzřetelnější kontury. Proto jsou dějiny líčené na pozadí vánočních svátků plné emocí. Příběh českých Vánoc v rozmezí let 1918-1989, jak jej představují historici Petr a Pavlína Kourovi, není vždycky sladký jako cukroví, někdy chutná spíš jako tvrdá chlebová kůrka. Najednou se zdá, že Vánoce, při kterých se muselo péct z brambor, na ovoce se stály nekonečné fronty a desetitisíce lidí nemohly z politických důvodů být na svátky doma, nejsou minulostí příliš vzdálenou. Zapomenuté vánoční reálie oživuje dokumentární kniha s názvem České Vánoce od vzniku republiky do sametové revoluce. Dvojice historiků v tomto svazku ukazuje novodobé české dějiny na půdorysu nejemotivnějších svátků v roce.

Pod stromeček Havla

Jaké byly nejžádanější dárky Husákových dětí? Co dostal pod stromek dvouletý Vašíček Havel a jaký dopis Ježíškovi napsal za války Milošek Forman? Jak slavili muklové, disidenti, prezidenti a prominenti? Ještě před adventem vyšly ČESKÉ VÁNOCE, vynikající publikace historiků Pavlíny a Petra Kourových, která na 350 stranách popisuje české svátky vánoční v mnohdy neveselém dobovém kontextu "od vzniku republiky do sametové revoluce". ČESKÉ VÁNOCE jsou výběrem z mnoha rozličných archívů, z pozůstalostí, z rodinných alb. Knihu lze číst různými způsoby; každá stránka přináší nové informace, zasazené autory do nečekaných i naopak očekávaných souvislostí. My jsme se zaměřili na vánoční dárky typické pro svou dobu a na proměnu děťátka v jesličkách v bodrého mužika s vatovými vousy. Zaujaly nás také dopisy těmto dvěma reprezentantům vánočních svátků a líčení toho, jakou pozornost Vánocům věnovali vybraní českoslovenští a čeští prezidenti.

České vánoce

(...) Mezi nejzdařilejší pasáže knihy patří (...) kapitoly věnované oslavám vánočních svátků v podmínkám nacistických a komunistických věznic a táborů (...) a kapitola Vánoce v padesátých letech, jež se zabývá mimo jiné snahou komunistického vedení o prosazení sovětského Dědy Mráze na úkor Ježíška. Z knihy vyplývá, že pokusy o zhmotnění tohoto ideologicky přijatelného dobroděje nakonec selhaly, stejně jako snaha o dosažení komunistického "ráje na zemi". Nenaplnila se však ani starší očekávání spojená s tradičním úsilím o vánoční blahobyt. Naopak, hojnost jídla i darů a pohoda u televizních obrazovek byla již na sklonku osmdesátých let zakoušena jako syndrom vnitřní prázdnoty a stereotypu vánočních oslav. (...) Zkušenosti z totalitních kriminálů a lágrů však učily, že skutečné dary – lhostejno zda pro děti či dospělé – bývají, tak jako Ježíšek, očím neviditelné. A v tomto ohledu nelze než ocenit také výběr titulní fotografie (Jan Lukas, 1953) pro obálku knihy.

Ježíšek a koledy nebo Stalin

České Vánoce je knížka, která dokumentuje, jak šel čas s Vánocemi (...) Jak vypadaly Vánoce v Lánech u TGM, za první republiky vůbec, za protektorátu, v časech, kdy Ježíška zmasakroval děda Mráz, v šedesátých letech i v roce 1989, mapuje a rozebírá pozoruhodná knížka (...) České Vánoce. Námět je to originální a zpracovaný je velice poctivě. Nejde jenom o to, jak se tyto svátky proměňovaly v běhu dějin, autoři si všímají Vánoc i z hlediska sociálního. A čtenář si znovu uvědomí, jak neuvěřitelně bouřlivé bylo celé dvacáté století a jak se dějinné zvraty a politické ideologie podepisovaly i na tomto v podstatě intimním, duchovním a rodinném svátku. Autoři důsledně vycházejí z pramenů, zpovídají pamětníky, zpracovávají dobové materiály. Jednoduše: přistupují k tématu jako zodpovědní historikové, a přesto vznikla knížka čtenářsky poutavá, ba i zábavná.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
České Vánoce od vzniku republiky po sametovou revoluci
Autor:
Koura, Petr a Kourová, Pavlína
Nakladatel:
Dokořán, Jiskrová Jaroslava - Máj
EAN:
9788073632526
ISBN:
978-80-7363-252-6
Doporučená prodejní cena:
399 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 360 stran, česky
Rozměry:
15 × 1 cm
Rok vydání:
2010