Miloš Urban - Boletus arcanus
Ke stažení

Boletus arcanus

Nakladatel: Argo 2011
Ihned
198 Kč

Anotace

Nejnovější román úspěšného českého spisovatele Miloše Urbana si pohrává s klasickou českou vášní – houbařením. Vypráví příběh mladého nakladatelského redaktora Gregora Martyho, který bojoval s podivuhodnou drogou a málem nad ní zvítězil. Získal mládí, krásu a erotické charisma, ale taky mučivou závislost na této vzácné lahůdce a je nucen se...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(6x)

Vaše hodnocení
Urban mě baví. Přijde mi, že je originální a tenhle příběh mě oslovil. Občas se dívám na některé lidi a přemýšlím, jestli Boletus Arcanus opravdu neberou :). Jen tak dál. Zatím každá další kniha stála za to.

Počkala jsem s koupí nové knihy M.Urbana až na Svět knihy. Ale všechen čas, od vydání po veletrh, jsem odolávala zaujaté čtenářce podél eskalátorů pražského metra. Lákala přerušit ordinovaný půst...a koupit. Vždyť se dokonce zapomněla obléknout, jen aby mohla číst !

Počkat se vyplatilo. Knihu jsem zakoupila, nechala posvětit podpisem M.U.,...

Více
Myslím, že tato kniha se svým formátem i obsahem výtečně hodí na léto. Číst ji můžete vlastně kdekoli, třeba u vody, nebo i doma, když prší. Každý si v ní něco najde - napínavý příběh s trochou fantasy, satiru na naši současnost posedlou mediálním kultem mládí a krásy nebo třeba inspiraci pro houbaře a novodobé alchymisty. Jenom nečekejte přelomové...
Více
Téma magického hřibu spojené s typickou tuzemskou houbařskou vášní a tajemstvím proplétaným dějem byla vcelku nadějným a lákavým startem. Radost z prostupováhí příběhem trvala přibližně do 1/3 knihy, kde začala ději vládnout akce a společensko-politická kritičnost. Kouzlo a tajemství zmizelo, děj se klikatil nahodile po okreskách v okolí Prahy,...
Více
Hnala jsem do obchodu hned jak jsem zjistila, že knížka už vyšla. Doma bylo vyjednávání, kdo začne číst první, samozřejmě jsem využila všech zbraní a zvítězila. Bohužel mě knížka fakt zklamala. V okamžiku kdy se dostal hlavní hrdina do Lán, mě knížka začala štvát a vydrželo to až do konce.
Zobrazit další (2)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Ten hřib vás promění

(...) Boletus arcanus je aktuální fantaskní hříčka s kritickým ostnem namířeným proti našemu současnému živobytí. Houbou, která mění lidi, reflektuje boom plastických operací pro vylepšení vzhledu. Ve světě, kde každý může být někým jiným, otevírá otázku identity.
Autor sám o knize mluví jako o čirém entertainmentu. Ale nejde jen o zábavné, prvoplánové čtení. Román volá po náročném čtenáři, který se chce bavit na určité úrovni. Odměnou mu budiž hravý, spletitý text s překvapivou pointou.

Urbanova smaženice

Ihned po otevření knihy je jasné, že čteme Urbana. Ovšem přitom jiného. Urban se vždy snaží neopakovat se, ale přitom být stejný. Někdy je to tuhý boj, ovšem daří se mu ho vyhrávat. Ve své nové knize se však vydal cestou zcela jinou. Úsporný styl a jednoduché větné stavby jsou v jeho románech novinkou. Cestičku k nim si pomalinku vyšlapával ve své novele Michaela. V Boletu arcanu ji však dovedl k dokonalosti. Kniha se čte rychle, věty plynou jakoby nic a přitom je toho v nich tolik skryto. Jako vždy ne každý čtenář bude schopen na poprvé odkrýt veškeré odkazy zakomponované v textu. Urban již několikrát dokázal, že umí vzít zdánlivě jednoduchý příběh a vystavět z něho text s mnohonásobným přesahem. Nejinak je tomu i v novém románu.

Boletus arcanus

Po třech letech se čeští čtenáři konečně dočkali dalšího románu z pera Miloše Urbana. Třísetstránková kniha s tajemným názvem Boletus arcanus, která na první pohled překvapí spisovatelovy příznivce nepřítomností podtitulu, představuje v kontextu autorovy románové tvorby určité novum hned v několika směrech.
Celá recenze

Ten hřib vás promění

(...) Houbovou novinkou Boletus arcanus tak navazuje na linii svých drobnějších zábavných próz, jako byly Paměti poslance parlamentu. Na těch tvorba virtuosa gotických románů nestojí; podporuje však jimi svou dekadentní originalitu a vytváří si v současné české literatuře pokoj, o nějž se s nikým nedělí. Miloš Urban se stal literární značkou zaručující kvalitu a každá z jeho knih je zjevením, které, řečeno po horáčkovsku, "čeří hladiny". (...) Urbanova jedenáctá próza s latinským názvem sugerujícím vysokou literaturu je hravým fantaskním příběhem o lidské touze po věčném mládí. Autor ovládající vizuální styl psaní s akcentem na dějovost rozehrává nebezpečnou partii s tajemným hřibem, který se nazývá po svém objeviteli Boletus Paqueni nebo také Boletus arcanus, a jeho zázračnými účinky. Román se odehrává v reálných kulisách – z bohnického sídliště se přesouvá do lesů v okolí hradu Housky. Místo klidu se mění v rušnou lokalitu, v níž probíhají houbové války.

Urbanovo varování před šílícím světem

Jako varování před umanutostí člověka postmoderní doby, který chce získat víc, než mu může dát přirozený stav i běh věcí, lze číst nový román prozaika Miloše Urbana Boletus arcanus. Přímo drogová závislost posedne nejen hledače hub Gregora Martyho, ale i prezidenta v Lánech toužícího omládnout. O aktivitě muže jménem Bitr nemluvě. Jistěže ho lze vyložit i podle televizního reportéra jménem Koleslaw, který zkusil štěstí v politice s novou stranou KK, stal se ministrem vnitra a hřímá, že touha po houbě vracející mládí rozloží celou společnost. (...) Arkanická energie dává všem hodně, jenom klid ne. Rozdvojení osobnosti se neubrání nikdo. Urban vnímá svět méně harmonicky a vše spěje ke katastrofě. Proměna gotického románu v postmoderní parodické podobenství by však neměla nechat nikoho chladným.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Boletus arcanus
Autor:
Urban, Miloš
Nakladatel:
Argo
EAN:
Doporučená prodejní cena:
198 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 306 stran, bez zabezpečení DRM, 0,4 MB ePUB ePUB, 1,0 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2011 (1. vydání)