Sylva Fischerová - Evropa je jako ...
Ke stažení

Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel

Nakladatel: Druhé město 2013
Ihned
130 Kč

Anotace

Text představuje formálně zcela specifický útvar, kombinaci prozaického a veršového tvaru, promíšený také anglickými prvky. Byl podnícen autorčinou cestou do USA v roce 2010, kdy tam absolvovala poetry reading tour po východní a střední části země. Tato situace zde však slouží pouze jako odrazový můstek pro rozehrání mnoha dramatických situací i...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Americká odysea

Kniha Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel je básnířčina americká odysea, v níž autorka formou deníkových záznamů popisuje s cynismem sobě vlastním své americké zážitky a zkušenosti. Na rozdíl od povídkové sbírky Pasáž, kde Fischerová proklamuje, že jen některé části jsou autobiografické (respektive že základ je autobiografický a dialogy vyfabulované), Thonet se zdá být autobiografickou výpovědí o výpravě na jiný kontinent.
Celá recenze

Výjimečné zápisky z Nového světa plného pravých úhlů

(...) Fischerová napsala během tvůrčího pobytu v Americe mnohem víc než deník či zápisky z cest. Ne rozsahem, ale formou. Převedla kontinent do básnických obrazů, které viděla ona, Evropanka, kovaná v kroucenosti slov. Pravé úhly ohnula do metafor. Jakkoli je její kniha náročná a příběh se v ní těžko hledá, stojí za soustředěné čtení, za pohroužení se do historie i tváře Ameriky. Nejpozoruhodnější jsou citáty a úryvky z kroniky prvních přistěhovalců. (...) Je to příběh z mnoha vrstev, stejně mnohovrstevnaté vyžaduje čtení, trpělivost. Odměňuje čtenáře krásou jazyka i jadrností rozhovorů, skrytými filozofickými odkazy a "všechno se to promítá na plátno prosvícené smrtí, všude čenicháš nasládlý, štiplavý pach zániku". Ano, ten příběh tam je – o milostném vztahu i smrti.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel
Autor:
Fischerová, Sylva
Nakladatel:
Druhé město
EAN:
Doporučená prodejní cena:
130 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 80 stran, bez zabezpečení DRM, 1,3 MB ePUB ePUB, 1,8 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2013