Alexis Jenni - Francouzské umění válečné

Francouzské umění válečné

Nakladatel: Argo 2013
Není v prodeji
198 Kč
pohlídat

Anotace

Román, v roce 2011 vyznamenaný prestižní Goncourtovou cenou, má dvě dějové linie – historická rekonstrukce a současný příběh se prolínají v dvojportrétu naprosto rozdílných hrdinů: vypravěče, bezvýchodně se potulujícího lyonskými ulicemi a bary, a vysloužilého vojáka, jehož jako mladíka vtáhla do svého soukolí druhá světová válka, načež procházel...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Paměti vysloužilého vojáka a malování tuší

Prvotina středoškolského učitele Alexise Jenniho Francouzské umění válečné nás na pozadí příběhu odehrávajícího se v současnosti plné neklidu vládnoucího v lyonských ulicích, přivádí prostřednictvím retrospektivního vyprávění také do období druhé světové války, bojů v Alžírsku a Indočíně, kde pomalu odkrýváme životní příběh Viktoriána Salagnona. A i přes poměrně velkou časovou propast nalézáme paralely.
Celá recenze

Vrazi kolem nás

(...) Kniha Francouzské umění válečné, za niž Jenni před dvěma lety obdržel Goncourtovu cenu a kterou v překladu Danuše Navrátilové vydalo nakladatelství Argo, je do jisté míry reakcí na mentální a morální rozpoložení Francie po zmíněných nepokojích a po prezidentských volbách v roce 2007, jejichž výsledek byl pro tradičně levicové francouzské intelektuály šokem. Následovala ekonomická krize. Svět, který se odráží na stránkách Jenniho knihy, je dusivý, depresivní, k prasknutí napjatý otázkou, co bude dál. (...) Francouzské umění válečné lze číst jako dobrodružný román o vojácích, výpověď o stavu společnosti v současné Francii a též jako poměrně zábavnou lekci z nedávné historie. Násilí, které se kdysi odehrálo, se nyní v různých podobách vrací. A neomezuje se pouze na bývalé koloniální mocnosti, jak je vidět na příkladu ze Stockholmu.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Francouzské umění válečné
Autor:
Jenni, Alexis
Nakladatel:
Argo
Edice:
Současná světová próza
EAN:
Doporučená prodejní cena:
198 Kč
Originál:
LÁrt francais de la guerre
Překlad:
Navrátilová, Danuše
Popis:
Elektronická kniha, 610 stran, bez zabezpečení DRM, 1,2 MB ePUB ePUB, 3,3 MB Mobi Mobi, česky
Rok vydání:
2013