Ernest Hemingway - Stařec a moře

Stařec a moře

Nakladatel: Odeon 2015
Stařec a moře

Stařec a moře

254 Kč
Rozebráno
254 Kč
pohlídat
Rozebráno
179 Kč
pohlídat

Anotace

Ernest Hemingway obdržel Nobelovu cenu „za mistrovství v umění vyprávět, naposledy prokázané v díle Stařec a moře, a za to, jak ovlivnil literární styl své doby.“ Hemingwayova novela se brzy po svém prvním vydání roku 1952 stala jedním ze zásadních děl moderní americké prózy. Z příběhu rybáře, jenž se v nevelkém člunu pouští do zápasu s obrovským...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(3x)

Vaše hodnocení
Tuto klasiku klasik jsem po velké řádce let tentokrát četla ušima v podání pana Ladislava Mrkvičky, což byl skvost a skvěle se k této novelce jeho hlas hodil. Kromě parádní interpretace jsem opět byla nadšená i obsahem, ani po těch mnoha letech pro mě neztratila kouzlo, naopak, poté co už mám taky hodně odžito, jsem z knížky snad ještě...
Více
Tahle klasika nikdy nezestárne. Stejně jako další klasická literatura, tak i poslední dílo tohohle velikána nepřestává oslovovat. V záplavě milionů knih nevalné úrovně lze vždy sáhnout po této krátké novele, která oprávněně patří ke skvostům světové literatury.

Jak hodně se dá sdělit na několika stránkách, je dobré si to přečíst znovu v téhle "ufňukané" době.

Vskutku fascinující příběh o lidské a v tomto případě až nadlidské síle nevzdávat se. ,,Nevzdávat se za žádnou cenu,, ano, to bylo krédem starce Santiaga..a nebo vlastně i samotného Hemingwaye???
Knížka, která se nejen dobře čte, ale je plná dobrodružství a napětí. Zde si člověk uvědomí, že občas by měl více bojovat, než se hned vzdávat...
Úžasná kniha o životě, o myšlenkách , které řídí každý náš krok.
Zkráceně: Rybář chce chytit rybu, rybář chytá rybu, rybář zápasí s rybou a rybář se snaží chycenou rybu dopravit domů. Člověk by neřekl, že na první pohled tak jednoduchý a nudný příběh může čtenáře zaujmout a dokonce po zavření knihy v čtenáři zanechat dobrý pocit z přečtení. Z takového jednoduchého příběhu, aby se stala klasika musí být autor hodně dobrý spisovatel, kterým Hemingway určitě je.
Zobrazit další (4)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

MINIRECENZE

(...) Nahrávku se stopáží tři hodiny čtyřicet minut načetl - v překladu Františka Vrby - Ladislav Mrkvička. A byla to šťastná volba, herec velmi citlivě odstiňuje starcův a chlapcův svět.

Napříč žánry

(...) Stařec a moře je nejslavnější dílo Ernesta Hemingwaye, za které obdržel v roce 1954 Nobelovu cenu. Příběh se odehrává v malé kubánské vesnici poblíž Havany, odkud starý rybář Santiago vyjíždí sám na lov. Po dlouhé neúspěšné době uloví největší rybu svého života, se kterou svede strhující, i když ve výsledku tragický boj. Alegorický příběh o nezlomnosti lidské vůle, o vztahu člověka k přírodě a jiným tvorům. Kniha se stala symbolem odvahy a lásky k moři.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Stařec a moře
Autor:
Hemingway, Ernest
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788020716217
ISBN:
978-80-207-1621-7
Doporučená prodejní cena:
199 Kč
Originál:
The Old Man and the Sea
Překlad:
Pellar, Šimon
Popis:
1× kniha, vázaná, 106 stran, česky
Rozměry:
13,2 × 20,6 cm
Rok vydání:
2015 (1. vydání)