Michal Jareš, Pavel Mandys - Dějiny české detektivky
Otevřít stranu 99
Ke stažení Info OKO

Dějiny české detektivky

Nakladatel: Paseka 2020
Ihned
175 Kč

Anotace

Detektivka byla po celé dvacáté století nejoblíbenějším oddechovým žánrem českých čtenářů a její popularita neklesá ani v současnosti. Čeští literární detektivové se přitom dost liší od anglosaských suverénů: bývají nenápadní, skromní, neohromují okolí svými dedukcemi ani tvrdými pěstmi či přesnou muškou. Typické je pro ně ironizování, parodování a...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

KNIHA TÝDNE

(...) Celý tento vývoj hezky mapují první souhrnné Dějiny české detektivky, které nyní vyšly v Pasece. Michal Jareš a Pavel Mandys sepsali knihu faktograficky i argumentačně podloženou, ale zároveň čtivou. Velkým detektivkářům typu zmíněného Emila Vachka, Eduarda Fikera, Josefa Škvoreckého, Evy Kačírkové či Jaroslava Velinského věnují zevrubnou pozornost, jiné zmiňují letmo. Někde se věnují víc stylu a invenční práci s vyprávěcími postupy, jinde spíš převypravují děj (bez vyzrazování pachatelů, pochopitelně). (...) Kombinací akademické práce a fanouškovského zanícení vznikla kniha, která mapuje jeden z žánrů populární literatury. Žánr, který u nás dosud zůstával na okraji seriózní literární historie a zároveň velmi často dobře živil nakladatele i autory a počtem prodaných výtisků mu žádný jiný konkurovat nedokázal.

Clifton, kapitán Exner a rada Vacátko.

(...) Dějiny české detektivky odhalují třeba to, proč se ve 20. a 30. letech psaly příběhy výhradně z Anglie či Spojených států, že dobré a čtivé detektivky vznikaly i v době protektorátu nebo že se čtenáři opakovaně zdráhali přijmout policistu jako bezvýhradně kladného hrdinu.

Autoři provázejí i jejím vývojem za poslední století a představují její různé podoby, jako jsou kriminální próza, noir, zlodějské romány, whodunitky, policejní romány nebo drsná škola spojená především s americkými zachmuřenými hrdiny.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Dějiny české detektivky
Autor:
Jareš, Michal a Mandys, Pavel
Nakladatel:
Paseka
EAN:
Doporučená prodejní cena:
175 Kč
Popis:
Elektronická kniha, 488 stran, bez zabezpečení DRM, 2,7 MB ePUB ePUB, 6,0 MB Mobi Mobi, 3,7 MB PDF PDF, česky
Rok vydání:
2020