Megafon - podcast Kosmasu, tentokrát o cenách Litera a Dějinách české detektivky

/ Tomáš Weiss

Jak to letos bude s knižními cenami Litera? Co s 19. ročníkem provedl covid 19? Jak vznikají a pracují poroty? Jak se vybírají knihy? V čem se liší česká a slovenská Litera? A jak vznikaly Dějiny české detektivky? Co to je detektivka a je ta česká něčím speciální? O tom v rozhovoru s hosty: literárním vědcem a básníkem Michalem Jarešem a redaktorem web magazinu iLiteratura, literárním kritikem a otcem spoluzakladatelem cen Litera Pavlem Mandysem.

Další články

Rádio Kosmas

Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hosty Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein

S výtvarníky Barborou Šlapetovou a Lukášem Rittsteinem o cestách za kmenem lidojedů, touze po civilizaci a plastových výrobcích z Číny.
 | Petr Vizina, Aktualne.cz
Rádio Kosmas

Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hostem Jiří Hájíček

"Měl to být banální příběh. Chlap si najde jinou, o pětadvacet let mladší, a jeho žena neví, jak se s touhle červenou knihovnou vypořádat," říká autor povídek a románů z jihočeského venkova o své novince. Nazval ji Plachetnice na vinětách a původně ji plánoval jako literátský román. Podcast Aktualně.cz byl natočen za podpory Kosmasu.
 | Petr Vizina, Aktualne.cz
Rádio Kosmas

Na dotek Petra Viziny - podcast Aktualne.cz, hostem tolkienolog Pavel Hošek

Český religionista a profesor evangelické teologie Pavel Hošek ve své knize Sloužím Tajemnému ohni rekapituluje Tolkienův ne vždy šťastný život a zkoumá, odkud se vzal svět, který Tolkien pro sebe a své čtenáře stvořil. "Fantazie zůstává lidským právem: tvoříme podle své míry a nepůvodně, neboť jsme sami stvořeni: a nejen stvořeni, nýbrž stvořeni k obrazu Tvůrce," cituje Pavel Hošek Tolkienova slova.