Dětem knihy a hry - ke Dni dětí nebo jen tak pro radost

/ Kosmas

Knihy se mají dětem číst, když jsou malé...a později se jim mají dávat, nabízet, lákat k nim. Někdy je až trapné, jak se pořád připomíná, že čtení jen dobrá věc. Je pár základních věcí, které musíte pro děti prostě udělat - vytvořit jim možnosti a prostor pro čtení je jedna z nich. A ke knize jim teď můžete přidat i deskovou hru. Ty nebývají zrovna nejlevnější, takže vyhlášená sleva o 20% do 14. června se u nich hodí. Tak klasiku Osadnící z Catanu nebo deskové Narcos?
Knihy se mají dětem číst, když jsou malé...a později se jim mají dávat, nabízet, lákat k nim. Někdy je až trapné, jak se pořád připomíná, že čtení jen dobrá věc. Je pár základních věcí, které musíte pro děti prostě udělat - vytvořit jim možnosti a prostor pro čtení je jedna z nich. A ke knize jim teď můžete přidat i deskovou hru. Ty nebývají zrovna nejlevnější, takže vyhlášená sleva o 20% do 14. června se u nich hodí. Tak klasiku Osadnící z Catanu nebo deskové Narcos?

Kompletní nabídka titulů a slev TADY a TADY

Tady pro inspiraci mini -výběr OKA:

Rodrigues, Ribeiro, Desgualdo, Markun: Volte zvířata

Politika bývá mnohdy nesrozumitelná i dospělým, s touto knihou ji však pochopí každé malé dítě.
Lev je král džungle. Vládne ostatním zvířatům, která už ho ale mají plné zuby. Navíc se právě ukázalo, že odvedl vodu z řeky, aby si vybudoval bazén jenom sám pro sebe. Tak to je ta poslední kapka! Zvířata se rozhodnou, že takhle to dál nejde, a uspořádají volby, aby si zvolila nového krále. Jako kandidáti se přihlásili Opice, Lenochod, Had a sám Lev. Jenomže jak se vlastně takové hlasování organizuje? A jak se má vybrat vítěz? Demokratické volby se nám mohou zdát složité, ale když to zvládnou zvířata v džungli, zvládneme to taky.
Kolektiv čtyř ilustrátorů a grafických designérů napsal a nakreslil knihu během workshopů společně s dětmi v brazilském Sao Paulu.

Peter Brown: Robot v divočině

Z nákladní lodi, která se během hurikánu potopila uprostřed oceánu, připluje k ostrovu obývanému zvířaty bedna. Zvířata bedýnku najdou a zjistí, že je v ní robotka Roz, nechtěně ji zapnou a ona se musí naučit, jak na neznámém ostrově přežít, spřátelit se se zvířaty, která ji zpočátku považují za „nestvůru“, a překonávat velká nebezpečí. Když už si na ostrově konečně zvykne, přijedou si pro ni ozbrojení roboti. Jak se Roz zachová? Napínavý a dojemný příběh o sžívání příslušníků dvou odlišných světů, o síle přátelství a také o tom, že občas je potřeba pro dobro ostatních něco obětovat.

Mark Lowery: Jak mi kobliha s marmeládou zničila život

Máte-li rádi břitký, suchý anglický humor, nemusíte ani být dítě, abyste si zamilovali příběhy kultovního britského humoristy Marka Loweryho. Hlavní hrdina jeho nové knihy, Roman, je třídní lůzr, suchar a typický mamánek s děsně trapnou maminkou, která ho přehnaně opečovává. Roman v ničem zvlášť nevyniká, ale pozor: miluje koblihy, zvlášť ty s malinovou náplní. A právě koblihou celý příběh začíná a taky končí. Kobliha potají ukrytá v kapse bundy rozpoutá celou sérii nešťastných příhod, které milému hrdinovi udělají ze života peklo na zemi. Skvělé!

Jasmine Wargaová: Jiné jméno pro domov

Představte si, že žijete docela normální život, máte staršího bratra, kterého obdivujete, bezva kamarádku, prima rodiče. Chodíte do školy, koukáte na americké filmy, rádi zpíváte a sníte o tom, že z vás jednou bude slavná herečka. A náhle se všechno změní. Dvanáctiletá Jude musí opustit svůj domov. V její zemi se rozhořela válka, a ona i její těhotná maminka odjíždějí přes oceán za strýcem. Filmy hrdinku na život v Americe nepřipravily - všechno je tu moc rychlé a hlučné. Jude si musí zvyknout na novou školu, na věčný strach o příbuzné doma v Sýrii i na novou identitu imigrantky ze Středního východu. Ale život jí přinese i jiná, příjemnější překvapení – nové kamarády a taky konkurz na roli v muzikálu. Možná je Amerika místo, kde Jude může být taková, jaká opravdu je…

Paola Peretti: Vzdálenost mezi mnou a třešní

Devítiletá Mafalda je velmi zvídavá, má ráda příběhy a hudbu, chodí do školy, kde ji kromě rodičů příležitostně vyzvedává i její věrný šedohnědý kocour Optimus Turcaret, ale od svých vrstevníků se přece jenom liší. Její jinakost se ukrývá za jejími tlustými brýlemi – trpí totiž vzácnou oční chorobou, kvůli které postupně přichází o zrak. Mafalda kontroluje rychlost, s jakou její nemoc postupuje, podle toho, z jaké vzdálenosti je schopná vidět svoji milovanou třešeň, která roste u školy. Děsí se dne, kdy ji kompletně zahalí tma, a do svého diáře si zapisuje seznam věcí, „na kterých jí hrozně moc záleží a které už nebude moct dělat“. Když s hrůzou vyslechne rozhovor, ve kterém se její rodiče baví o stěhování, rozhodne se, že bude po vzoru hrdiny Cosima ze své nejoblíbenější knihy Baron na stromě žít v koruně stromu, a začne plánovat útěk na školní třešeň. V jejím životě zaujímají důležité místo především dva lidé – Filippo, problémový hyperaktivní chlapec, který se baví pouze s ní, a Estella, školnice, která jí jako jediná říká vždycky pravdu, byť občas nemilosrdnou, a dává jí spoustu rad do života. Právě díky nim začne Mafalda postupem času chápat důležité moudro, které je obsažené i v jejím milovaném Malém princi, totiž že ty nejdůležitější věci v životě nejsou vidět očima.

Narcos - desková hra

V deskové hře Narcos se hráči vžijí do klíčových postav kolumbijské drogové války a ovlivní průběh honu na nejvlivnějšího drogového dealera v dějinách. Jeden z hráčů bude spravovat vzkvétající říši obávaného narkoteroristy přezdívaného Patrón, zatímco ostatní budou hrát za různé frakce a spolupracovat na Patrónově dopadení. Frakce nebudou vědět, na kterém ze svých početných pozemků se Patrón skrývá. Může být kdekoli v celé Kolumbii a dohlížet na své laboratoře, pěstovat svůj sociopolitický vliv nebo spřádat plány za pomoci svých věrných Sicarios. Ovšem naneštěstí pro Patróna po sobě Sicarios mohou zanechávat stopy, které lovcům z frakcí mohou usnadnit pátrání, a Patróna tak od polapení dělí jediná chybička! Proti společnému nepříteli se vytvořilo křehké spojenectví mezi agenturou DEA, kolumbijskou policií, kartelem z Cali a Los Pepes. Hráči mezi sebou sdílejí informace a probírají strategie, které povedou k Patrónově dopadení.

Námořníci z Nordenu

Staňte se ochránci severského moře, pomozte přístavům v nouzi, vybojujte rozhodné bitvy s piráty. Užijte si novou strategickou hru od autora legendárních Osadníků z Katanu!
Námořníci z Nordenu jsou strategická desková hra pro dva až čtyři hráče, jejichž úkolem je pomoci obnovou a zásobováním třem důležitým přístavům, které vyplenili piráti. Vítězem se stane ten, kdo jako první získá požadovaný počet bodů prestiže a nejlépe se vypořádá s nástrahami obchodních cest v drsném prostředí severského moře.
Herní mechanismus Námořníků z Nordenu je jednoduchý a snadno pochopitelný. Hra je kombinací budovatelské a obchodní strategie střední obtížnosti, takže osloví i náročnější hráče, a přitom ji zvládnou i děti. Od hráčů vyžaduje předvídavost, kombinační schopnosti, trénuje paměť i strategické plánování. Do jejich plánů může zasáhnout i prvek náhody, jenž přináší napětí i zábavu, ale do hry je zakomponován v přiměřené míře, a tu lze navíc v jejím průběhu výrazně omezit.

Ex Libris

Ve hře Ex libris budete sběrateli vzácných tisků a knih. Ve vesnici se právě uvolnilo místo na Velkého knihovníka, prestižní (a dobře placenou) profesi. A všichni knihomolové o ni mají zájem.
Abyste starostu zaujali, musíte rozšířit svou knižní sbírku. Budete posílat na nákupy své spolupracovníky, aby pro vás získali ty nejzajímavější knihy. A nejde jen o to knihy získat, knižní inspektor bude posuzovat abecední pořádek, pestrost titulů, stabilitu polic a také to, jestli náhodou nevlastníte nějaké zakázané knihy.
Ex libris využívá oblíbený herní mechanismus „worker placement“-umisťováním vašich pracovníků spouštíte různé akce, jejichž pomocí získáváte knihy do své sbírky. Nabídka akcí je v každém kole proměnlivá a každá hra tedy nabízí jiné možnosti. Důležitou součástí hry jsou karty s více než pěti sty vymyšlených knižních titulů. Srdce každého knihomola u této hry zaplesá. Pro 2 - 4 hráče. Délka hry 45 min.

 

 

Další články

„Žánrová čistota mi leze na nervy,“ říká Kaprálová, „pod žánr povídky se vleze ledacos. Pokud má text nějakou pointu, k něčemu spěje, tak je úplně irelevantní, jestli je psaný nějakou deníkovou formou – dokonce jsem teď tak rozjetá, že si myslím, že by se povídka dala napsat i ve verších.“ Literární pořad Karolíny Demelové a Jonáše Zbořila.
Aktuality

Liberatura s Dorou Kaprálovou o knize Ostrovy

„Žánrová čistota mi leze na nervy,“ říká Kaprálová, „pod žánr povídky se vleze ledacos. Pokud má text nějakou pointu, k něčemu spěje, tak je úplně irelevantní, jestli je psaný nějakou deníkovou formou – dokonce jsem teď tak rozjetá, že si myslím, že by se povídka dala napsat i ve verších.“ Literární pořad Karolíny Demelové a Jonáše Zbořila.
 | Radio Wave
Působivost dokumentu-reportáže, nesmlouvavost společenské kritiky i komplexnost promyšleného vícevrstvého textu: to vše jsou klady, které z Nočního klubu Mars činí jednu z nejpřesvědčivějších amerických próz druhé dekády 21. století. Je tu  však především strhující Kushnerové styl. Ten totiž přes zmiňovanou netriviální promyšlenost a propracovanost sledovaných témat zůstává vrcholně čtivý, napínavý, chvílemi v nejlepším slova smyslu žánrový.
Aktuality

Další trefa edice AAA: Román - dokument - reportáž z americké ženské věznice

Působivost dokumentu-reportáže, nesmlouvavost společenské kritiky i komplexnost promyšleného vícevrstvého textu: to vše jsou klady, které z Nočního klubu Mars činí jednu z nejpřesvědčivějších amerických próz druhé dekády 21. století. Je tu však především strhující Kushnerové styl. Ten totiž přes zmiňovanou netriviální promyšlenost a propracovanost sledovaných témat zůstává vrcholně čtivý, napínavý, chvílemi v nejlepším slova smyslu žánrový.
 | Pavel Kořínek
Román o posledních letech Karla Poláčka (zahynul někde na pochodu smrti z koncentračního tábora v lednu 1945) je jednou z nejvydařenějších českých novinek posledních měsíců. Martinovi Danešovi, žijícímu ve Francii (román Rozsypaná slova vychází souběžně také ve francouzské verzi — pod názvem Les Mots brisés v prestižním pařížském nakladatelství La Différence), se podařilo vyprávět Poláčkův pozdní život poláčkovsky - s humorem a nadhledem. A to přesto, že život není peříčko, ale traverza.
Aktuality

Když Poláček utíká před Hitlerem i svojí manželkou

Román o posledních letech Karla Poláčka (zahynul někde na pochodu smrti z koncentračního tábora v lednu 1945) je jednou z nejvydařenějších českých novinek posledních měsíců. Martinovi Danešovi, žijícímu ve Francii (román Rozsypaná slova vychází souběžně také ve francouzské verzi — pod názvem Les Mots brisés v prestižním pařížském nakladatelství La Différence), se podařilo vyprávět Poláčkův pozdní život poláčkovsky - s humorem a nadhledem. A to přesto, že život není peříčko, ale traverza.