Cena Jiřího Ortena 2024 - nominace

/ Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Cena Jiřího Ortena se uděluje mladým autorům prozaických či básnických děl napsaných  v českém jazyce. Přihlášeným nesmí být v roce zveřejnění díla více než třicet let. Odborná porota ve 37. ročníku vybrala z 29 přihlášených titulů sbírky sbírky Flavedo Vasiliose Chaleplise, Dům U Orobinců Ondřeje Krystyníka a román Marka Torčíka Rozložíš paměť. Vyhlášení vítěze proběhne 15. května 2024 od 20 hodin v Národní knihovně v Praze a bude jej streamovat ČTK.
Cena Jiřího Ortena se uděluje mladým autorům prozaických či básnických děl napsaných v českém jazyce. Přihlášeným nesmí být v roce zveřejnění díla více než třicet let. Odborná porota ve 37. ročníku vybrala z 29 přihlášených titulů sbírky sbírky Flavedo Vasiliose Chaleplise, Dům U Orobinců Ondřeje Krystyníka a román Marka Torčíka Rozložíš paměť. Vyhlášení vítěze proběhne 15. května 2024 od 20 hodin v Národní knihovně v Praze a bude jej streamovat ČTK.

O nominacích a laureátovi rozhoduje odborná porota, kterou  v 37. ročníku tvoří: spisovatel, básník, kulturní organizátor a překladatel Ondřej Buddeus, spisovatel, básník a novinář Karel Škrabal, redaktor a básník Jonáš Hájek, básník a literární teoretik Libor Staněk a literární historička a kritička Alena Šidáková Fialová, jež se stala předsedkyní poroty. 

Kromě výše zmíněných nominací zaujaly porotu svými kvalitami další čtyři knihy, která jsou zařazeny na tzv. longlist. Jedná se o knihu Hany Ditrichové s názvem Pokojně (Pikador Books), Na cestu zpět si zapínám skryté titulky (Adolescent) Eleny Pecenové, sbírku Marie Jehličkové Hořím v kameni (Větrné mlýny) a knihu Marto Kelbl Ani holka, ani kluk (Paseka).

Vyjádření poroty k nominovaným titulům:

Básnickým textům Vasiliose Chaleplise nelze přiřknout žádnou úhrnnou nálepku, je mimořádně uceleným dialogem různých poetik. V jeho poezii se poznává současnost, jazyk ale není zatížený generačně, ani básnickou tradicí nebo manýrou – je především autonomní. Osobní se setkává s tím, co je nám společné, vytváří obrazy, které připomenou surreálnou imaginaci i digitální glitch, pracuje s absurditou intimity i intimitou absurdity. Hlásí se k místu, kde vzniká. Nezakládá se tu nová básnická ostravština? Možná. Nominaci na Cenu Jiřího Ortena zaslouží i proto, že se mu podařilo najít jasný básnický výraz, který dokáže oscilovat mezi prožitkem a pochopením, mezi emocí a interpretací současnosti. 

Z různých pokusů o navázání na tradici spirituální lyriky vyhodnotila porota Dům U Orobinců Ondřeje Krystyníka jako nejpůvodnější. Krystyníkovo zralé gesto se obejde bez obvyklých rekvizit, jeho básně jsou suverénně tvarované celky, čitelné i tajuplné, srozumitelné i ztřeštěné, lyrický subjekt má masku studenta, který nedopatřením spálil index. Důmyslně volené jazykové rejstříky se navzájem vyvažují. Krystyník hledá Boha mezi božstvy jakoby na zapřenou, o to však poctivěji.

Marek Torčík (na úvodní fotografii)  představil ve svém románu Rozložíš paměť silné a literárně přesvědčivé vyprávění mladého muže, jehož jinakost naráží na předsudky a stereotypy nejen jeho nejbližších, ale i na nepochopení maloměstského světa, v němž vyrůstá. Nominována na Cenu Jiřího Ortena je kniha i za z paměti se tu vynořující vzpomínky na dětství, šikanu, bolest z odmítnutí, ponížení i ran, na lásku, strach i přijetí vlastních stínů – které zdařile evokují nejen individuální lidský osud, ale i dosud spíše přehlížené problémy současné společnosti.

Další články

Román jako DJský set k rozpadu společnosti. Dokáže obstát v každé z mnoha svých rovin – popkulturní, společenské i politické. Zároveň autorka vládne schopností stvořit postavy velice odlišné věkem, zázemím i původem. Hosty pořadu byli překladatelka Petra Zikmundová, publicista Pavel Turek a slovenský novinář Mario Gešvantner. Moderuje Michal Pařízek. Třetí díl vychází česky v květnu 2024.
Aktuality

ArtCafé: o trilogii Život Vernona Subutexe od Virginie Despentes

Román jako DJský set k rozpadu společnosti. Dokáže obstát v každé z mnoha svých rovin – popkulturní, společenské i politické. Zároveň autorka vládne schopností stvořit postavy velice odlišné věkem, zázemím i původem. Hosty pořadu byli překladatelka Petra Zikmundová, publicista Pavel Turek a slovenský novinář Mario Gešvantner. Moderuje Michal Pařízek. Třetí díl vychází česky v květnu 2024.
 | Český rozhlas
Sedmero knih, které vám mohou vstoupit do cesty, pokud jim to dovolíte. A pochopitelně dál platí, že Argo vydává pestře a dává knihám rozličných žánrů potřebnou péči.
Aktuality

Pár novinek z Arga - březen 2024

Sedmero knih, které vám mohou vstoupit do cesty, pokud jim to dovolíte. A pochopitelně dál platí, že Argo vydává pestře a dává knihám rozličných žánrů potřebnou péči.
 | nakl. Argo
Je pěkné vidět, jak si ten náš kulturní lid najednou zase vzpomněl na Bohumila Hrabala. Jak najednou každý cítí potřebu říct, že zfilmovaný Hrabal stojí za prd, ale ty jeho povídky z padesátých let., to že je něco.  Frekvence slov „pivní poetika“, „pábitel“ a „zapisovatel života obyčejných lidí“ někdy u Hrabalova jména přesahují míru slušnosti.  Ať tak či tak – 28. 3. 1914, pár dnů před začátkem první světové války, se v Brně-Židenicích narodil český spisovatel Bohumil Hrabal.
Aktuality

Zrození Bohumila Blechy, velkého českého spisovatele

Je pěkné vidět, jak si ten náš kulturní lid najednou zase vzpomněl na Bohumila Hrabala. Jak najednou každý cítí potřebu říct, že zfilmovaný Hrabal stojí za prd, ale ty jeho povídky z padesátých let., to že je něco. Frekvence slov „pivní poetika“, „pábitel“ a „zapisovatel života obyčejných lidí“ někdy u Hrabalova jména přesahují míru slušnosti. Ať tak či tak – 28. 3. 1914, pár dnů před začátkem první světové války, se v Brně-Židenicích narodil český spisovatel Bohumil Hrabal.