Megafon - podcast Kosmasu s filozofem a etikem Davidem Černým o eutanazii a dobrém životě

/ Tomáš Weiss, studio Soundguru

Kdo to zažil ve svém okolí potvrdí, že dobrá smrt je pro člověka požehnáním, ale že je také čím dál vzácnější. Všichni chceme umírat ve spánku, bez bolestí nebo tak, že nás někdo blízký vyprovází. Ale většina smrtelníků dnes umírá zcela jinak, než jsou tahle vyslovená přání.

Technologie vyspělé medicíny nás v euro-americké civilizaci udrží při životě i ve chvílích, kdy je prognóza na pokračování alespoň v přibližně kvalitním životě nulová. Lidé chtějí mít v této situaci smrt víc ve vlastních rukou. Nebo jí dokonce svěřit do rukou někomu oprávněnému, kdo jim s ní pomůže. Postupně se proto přijímají v některých zemích zákony umožňující ukončit svůj život vlastním rozhodnutím. Naším dnešním hostem je etik a filozof David Černý, kterému právě vyšla kniha Eutanazie a dobrý život.

Další články

Rádio Kosmas

Na dotek - podcast Aktualně.cz: hostem Petra Viziny je Václav Vokolek

Se spisovatelem a pedagogem Václavem Vokolkem o zázraku, který se "nehodil do krámu" úřadům, církvi, ani Boženě Němcové. A také o tom, jaké je to stát se v 65 letech bezdomovcem. A knize Krajiny zjevení.
 | Petr Vizina, Aktualne.cz
Rádio Kosmas

Na dotek - podcast Aktualně.cz: hostem Petra Viziny Irena Dousková

Se spisovatelkou Irenou Douskovou o dětství v husitském kostele, "plnotučných" Židech, zbožštění prezidenta i oblíbeném žánru tragikomedie.
 | Petr Vizina, Aktualne.cz
Rádio Kosmas

Megafon - podcast Kosmasu s redaktorkou Hanou Zahradníkovou o několika knihách z Arga

Tentokrát se v Megafonu podíváme na několik knih z nakladatelství Argo. To začátkem roku 2022 představilo nový ediční plán a některé knihy v něm anoncované hned z kraje roku také vyšly. Dojde také na životopisný film o finské stvořitelce Muminků Tove Janssonové, který je právě v kinech. A také na její autobiografické texty, které se právě objevily v českých knihkupectvích. Zasvěceného průvodce nám bude dělat redaktorka Arga Hana Zahradníková.