Na dotek - podcast Aktualne.cz, hostem historička Magdaléna Moravová

/ Petr Vizina, Aktualne.cz

"Dnes, kdy žijeme obklopeni souhlasem sociálních sítí, nás historické prameny učí pochybovat," říká Magdalena Moravová. Historička, která se v pražském nakladatelství Argo stará o edice historických pramenů a cestopisů.

Další články

Rádio Kosmas

Megafon - podcast Kosmasu o Historii Bible, hostem biblista Petr Sláma

Bible je v našem civilizačním kontextu nazývána Knihou knih, nejpřekládanější knihou světa atd. Skutečnost je ale taková, že biblická gramotnost je generace od generace menší. A to i mezi věřícími. Je ambicí autora Historie Bible nadchnout k jejímu čtení, nebo k jejímu novému čtení? A pokud ano, na jaké benefity Johna Barton případné dnešní čtenáře láká?
 | Tomáš Weiss, Soundguru
Rádio Kosmas

Na dotek - podcast Aktualne.cz, host Josef Pánek

Jako vědec, který důvtipně a s nadhledem dokáže popsat peripetie své práce, se mezi české beletristy zapsal šestapadesátiletý molekulární genetik Josef Pánek. Za novelu nazvanou Láska v době globálních klimatických změn z roku 2017 získal Magnesii Literu v prozaické kategorii. Také v novince Jsem jejich bůh, se drží reálií, jež jsou mu blízké.
 | Petr Vizina, Aktualne.cz
Rádio Kosmas

Na dotek - podcast Aktualne.cz, host Lucie Lomová

"Z mozku rovnou na papír přímou cestou,“ popisuje vznik svého komiksového deníku osmapadesátiletá výtvarnice Lucie Lomová. Kniha nazvaná Každý den je nový, již vydalo nakladatelství Labyrint, zachycuje, jak spoluautorka oblíbeného časopisu Čtyřlístek v průběhu jednoho roku vnímala sebe a své okolí.