Den knih bez DPH

/ Tomáš Weiss

23. dubna je Světový den knihy. Vždycky. Tenhle rok k tomuto datu vymyslel Svaz českých knihkupců a nakladatelů akci, která měla upozornit na nehorázné zdanění knih v ČR. Celý den stály knihy o 15% méně, tedy jako by na ně DPH byla nulové.

Ke knihám a DPH v České republice se musí dodat takový souhrn informací:

Momentálně je DPH 15%, mělo být dokonce 17,5% a asi dál stoupat. Taková byla představa ještě před rokem. Průměr DPH ve vyspělé Evropě je 5-6%, Británie má 0%, Polsko (po té, kdy jsme si povídali s polskou studentkou v knihkupectví (viz video) jsme se informovali) má momentálně 5% - i na učebnice - ale ještě v roce 2010 mělo DPH na knihy také 0%....atd. Výše DPH je politické rozhodnutí a čeští politici několik let za sebou říkali, že přestože je to samej inženýr a Mudr. a Judr., tak jim vzdělanost a kultura můžou vlézt na záda. Přitom: v takové jazykově náročné zemi s tolika obyvateli, jako je ČR, je správná DPH na knihy 0%, v nejhorším případě 5%. Tečka.

Pravda je, že debata o podpoře knih a čtení je mnohem širší než DPH. V celém kulturním systému ČR je podporování literatury a čtení stále spíš legrační. Jazykově a početně podobně postižené národy věnují knihám a čtení mnohem víc pozornosti a peněz. Přestavte si třeba, že ve Francii si tak považují místních knihkupectví, že je podporuje finančně přímo místní samospráva. Na českém knižním trhu je obrovský nepořádek a každý si dělá co chce. Jediné, v čem se čeští prodejci knih předhánějí, je sleva. Silnější vyhrává. To, že se v mnoha zemích dohadují pravidla prodeje knih mezi knihkupci, distributory, nakladateli a internetovými prodejci, že neexistuje, aby někdo díky silnější pozici napálil na novinky 30% slevy...to je tady zatím na domácím hřišti tabu. Přitom - jde o klasické spojené nádoby. Spokojený nakladatel, spokojený distributor, spokojený knihkupec, spokojený čtenář. Zachovaná pestrost nabídky. Zachovaná možnost normálně odměnit za práci autory, překladatele, grafiky atd. 

Takže: co třeba zavést pro možnost slev nějaká vnitro-cechovní pravidla? Co kdyby se vrátila v nějaké dohodnuté podobě zpátky pevná cena knih? Protože: knihy jsou skutečně jiné zboží a zaslouží si speciální zacházení. Protože jak říká zákazník z videa: čtení je jednou z věcí, která nás odlišuje od primátů. 

 

 

Další články

TV Kosmas

Autor Instinktu dravce v Praze

Ve středu 23. dubna se v Praze setká detektivkář Thomas Enger se svými fanoušky. Předvede jim naživo svůj instinkt i bolest, není vyloučeno, že i déšť.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Stoletý stařík, co vylezl z knihy na plátno a počkal tam na Analfabetku

Kniha Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl oknem a zmizel byla jednou z nepopulárnějších knih loňského roku. 12. května vyjde autorovi česky druhá kniha Analfabetka, která uměla počítat. V té chvíli bude už v kinech film se staříkem.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Maďarsko - hlavní země letošního veletrhu Svět knihy

Po loňském Slovensku máme letos příležitost poznat blíž literaturu Maďarska. Na pražském knižním veletrhu Svět knihy od 15. do 18. května. Při návštěvě Maďarského institutu, kde jsme se ptali na pár zajímavostí, se nám podařilo také zastihnout aktualního laureáta Magnesie Litery za překlad Roberta Svobodu. Ten překlad byl totiž z maďarštiny - Péter Esterházy: Harmonia Caelestis.